Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.01.2021 12:15

V slovenských pohoriach napadlo do 80 centimetrov nového snehu


Ilustračná snímka


Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí v sobotu v najvyšších polohách všetkých slovenských pohorí. Je to dôsledok poslednej periódy sneženia, počas ktorej napadlo do 80 centimetrov nového snehu, ten padal navyše za súčinnosti vetra.


Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. "Frontálny systém sa pohyboval od severozápadu, preto sú nové zrážky sústredené najmä na južne orientovaných expozíciách. Na severných expozíciách je problematická prisnežená povrchová inovať, ktorá sa vytvorila na povrchu snehovej pokrývky počas mrazivých dní pred príchodom frontu," opísal Buliak.       

Nebezpečné miesta sa tak podľa neho nachádzajú na všetkých orientáciách. "Dlhodobo nízke teploty neprajú stabilizácii snehovej pokrývky, preto je predpoklad, že v kritických miestach sa situácia bude zhoršovať. Sneh si zachováva prachový charakter, uvoľniť lavínu je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch. Počas dňa sa môžu vyskytovať aj spontánne lavíny," upozornil.       

V sobotu ráno pretrvávalo v horských oblastiach zamračené počasie so slabým snežením, nízkymi teplotami a silným vetrom severozápadných smerov, ktorý dosahoval v najvyšších polohách v nárazoch rýchlosť až 23 metrov za sekundu. Ranná teplota sa pohybovala od mínus 24 stupňov Celzia v najvyšších polohách po mínus 12 stupňov Celzia na podhorí.       

Sneh z poslednej periódy sneženia je uložený hlavne na južne orientovaných expozíciách. Sneh je v pohoriach rozložený veľmi nerovnomerne, najviac je akumulovaný v pásme hornej hranice lesa a na záveterných stranách hrebeňov. Na hrebeňoch sú často vytvorené mohutné preveje a záveje.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.09.2019
Neďaleko Liptovských Revúc sprístupnia prvú via ferratu na Liptove
Prvú via ferratu na Liptove sprístupnia v sobotu 14. septembra v oblasti Zahorovo pri obci Liptovské Revúce. Z jej najvyššieho bodu sa milovníkom prírody a adrenalínu naskytnú výhľady na vrchy Nízkych Tatier i Veľkej Fatry.
viac
27.12.2019
Zasnežené Vianoce boli na celom Slovensku naposledy v roku 2002
Zasnežené Vianoce na celom Slovensku boli naposledy v roku 2002, teda pred 17 rokmi. Počas všetkých troch vianočných dní bolo vtedy v polohách do 700 metrov väčšinou od piatich do 15 centimetrov snehu, lokálne až okolo 20 centimetrov.
viac
10.06.2021
Slovensko má nový geopark
Slovenské jaskyne sú svetoznáme, ale menej sa vie o geoparkoch. Tieto územia slúžia vo svete ako moderný nástroj cestovného ruchu a nového spôsobu využitia voľného času.
viac
18.06.2021
Na hokejovú mapu Slovenska prichádza nový extraligový klub HC 21 Prešov
Do Prešova mieri nový hokejový klub. Po prevode licencie sa zaradí medzi tímy slovenskej hokejovej extraligy. Najvyššia hokejová súťaž v SR sa tak môže hrať na prešovskom zimnom štadióne už v najbližšej sezóne 2021/2022.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %