Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
20.06.2019 12:05

V Rákociho paláci objavíte kabinet kuriozít


Posmrtný portrét Amandy Demiány, olej, plátno.


Krajské múzeum v Prešove predstaví návštevníkom unikátny kabinet kuriozít. Na svoje si prídu najmä zberatelia raritných predmetov. Cieľom výstavy je prekvapiť diváka a zároveň mu ukázať artefakty, ktoré nebývajú bežne vystavené.


Exponáty pochádzajú z viacerých fondov Krajského múzea v Prešove a Múzea v Kežmarku. Kabinety kuriozít sú podľa kurátora výstavy predchodcami dnešných múzeí. V minulosti boli fenoménom zberateľstva najmä šľachty a intelektuálov z obdobia renesancie a baroka.

„Do týchto „kabinetov“ sústreďovali predmety rozmanitého druhu. Kritériom výberu bola kurióznosť, raritnosť, unikátnosť, podivnosť, no a niekedy aj morbídnosť,“ prezradil Mgr. Jozef Ridilla, historik umenia Krajského múzea v Prešove a kurátor výstavy.

Vystavené predmety vytypovali kurátori rôznych zbierok a pochádzajú z rozmanitých fondov, ako archeológia, etnografia, umelecká história, paleontológia, prírodoveda, numizmatika či literárna história. V každom prípade sa podľa Ridillu podarilo zhromaždiť artefakty, ktorými by nepohrdol ani najvyberanejší zberateľ zo 16. či 17. storočia.

„Ide najmä o paleontologické nálezy, v minulosti nezriedka interpretované ako pozostatky bájnych bytostí, napr. drakov,“ vysvetľuje Ridilla.

Do tejto skupiny patria podľa neho aj rarity par excellence, ktorých vystavenie bolo motivované najmä úsilím prekvapiť diváka.

„Máme tu napríklad symbolickú rakvu, ktorú dala objednať grófka Anna Csákyová v roku 1827, portrét zavraždeného dieťaťa z roku 1764 či súbor magických predmetov a iné zaujímavosti, ktoré sa určite oplatí vidieť,“ hovorí Ridilla.

Vystavené budú podľa jeho slov aj takzvané memorabíliá, to znamená predmety, ktoré sú spomienkou na nejakú významnú udalosť alebo osobnosť.

„Návštevníkov určite zaujme napríklad aj čipková šatka Alžbety Bavorskej - Sissi z 2. polovice 19. storočia, časť šiat Márie Terézie z roku 1750 alebo písacia súprava, ktorú použil prezident Masaryk pri svojej návšteve Kežmarku v 30. rokoch. 20. storočia,“ dodáva Ridilla.

Na príprave tejto expozície spolupracoval široký tím odborníkov Krajského múzea v Prešove, Múzea v Kežmarku, Zemplínskeho múzea v Michalovciach, Prešovskej univerzity a Štátneho archívu v Prešove. Vernisáž sa uskutoční vo štvrtok 20. júna o 16.00 h v priestoroch Rákociho paláca. Výstava potrvá do 15. septembra 2019.

Autor: (ts-tripolitana)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.07.2018
Malí dobrodruhovia môžu v Rákociho paláci objaviť miesta, kde ešte nikto nebol
V minulosti bol vraj Šarišský hrad s Rákociho palácom prepojený tajnou širokou chodbou. Či je táto povesť pravdivá sa môžu deti presvedčiť v Krajskom múzeu v Prešove už tento štvrtok 2. augusta. Treba si priniesť baterky, vhodnú obuv a odhodlanie spoznávať tajné zákutia múzea.
viac
22.01.2019
V Rákociho paláci priblížia historické míľniky rozhlasového vysielania
V Krajskom múzeu v Prešove predstavia novú publikáciu „Rozhlasové vysielanie z Prešova v rokoch 1938-1944“. Súčasťou prezentácie bude aj prednáška o napätej spoločenskej situácii v tomto období. Podujatie sa uskutoční v rámci cyklu „Čaj o piatej u Rákociho.
viac
27.08.2019
Krajské múzeum v Prešove pozýva návštevníkov na nočnú prehliadku
Krajské múzeum v Prešove predstaví svoje sídlo netradičným spôsobom. Piatková nočná prehliadka Rákociho paláca bude obohatená o vstup do pivníc, ktoré nie sú súčasťou bežnej prehliadky a v ktorých mala šľachta uskladnené kvalitné tokajské vína.
viac
30.10.2019
V Rákociho paláci odkryjú tajomstvá uchované v kronikách
Krajské múzeum v Prešove predstaví svojim návštevníkom novú výstavu pod názvom Tajomstvá uchované v kronikách. Nadšenci histórie tu môžu objaviť vzácne exempláre, ktoré patria medzi dôležité písomné pramene našej histórie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %