Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
18.11.2021 02:30

V projekte Milión stromov pre Slovensko vysadili viac ako 50 000 stromov


Snímka zdroj: (tasr).


V nultom ročníku projektu Milión stromov pre Slovensko bolo vysadených viac ako 50 000 sadeníc. Ako informovala hovorkyňa štátneho podniku Lesy SR Marína Debnárová, do výsadby sa v rámci Slovenska zapojili stovky dobrovoľníkov.


"Záujem ľudí o výsadbu stromov len potvrdil, že ľuďom na slovenských lesoch záleží a že sa chcú podieľať na ich aktívnom manažovaní a zveľaďovaní. Táto aktivita sa ukázala ako veľmi zaujímavý spôsob, kedy každý dobrovoľník na vlastnej koži okúsi, aká krásna, ale fyzicky náročná je práca v lesoch," uviedla koordinátorka projektu za Lesy SR Anna Sliacka.

Projekt Milión stromov pre Slovensko realizujú štátni lesníci v spolupráci s organizáciou PEFC Slovensko a občianskym združením (OZ) Moje Slovensko. Jeho cieľom je umožniť verejnosti vysadiť na pozemkoch v správe Lesov SR milión sadeníc lesných drevín.

S nultým ročníkom projektu odštartovali v apríli 2021 na Odštepnom závode Trenčín, výsadba sa postupne realizovala aj v ďalších lokalitách. Počas celkom 19 brigád bolo v rámci Slovenska vysadených 51 415 sadeníc dubov, bukov, javorov, líp, smrekov, jedlí či borovíc.

Predseda PEFC Slovensko František Štulajter hodnotí projekt ako úspešný a myslí si, že verejnosti dáva okrem možnosti zapojiť sa do výsadby i priestor na pochopenie zákonitostí využívania lesov. "Zalesňovanie je len akousi pomocou prírode na miestach, kde prírodné procesy nefungujú, alebo by trvali neúmerne dlho, alebo ako súčasť zachovania určitých drevín, ktorým terajšie podmienky akosi neprajú, ako napríklad jedľa či brest," dodal Štulajter.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.12.2016
V tomto roku lesníci zasadili takmer 15 miliónov stromčekov
Štátny podnik Lesy SR ukončil začiatkom decembra jesennú obnovu lesa, pri ktorej vysadil viac ako 1,7 milióna sadeníc lesných drevín.
viac
20.04.2020
V mestských lesoch pribudne asi 20 000 nových stromčekov
V rámci jarnej výsadby lesných pozemkov v banskobystrických mestských lesoch pribudne približne 20 000 kusov nových stromčekov.
viac
26.04.2021
Verejnosť sa môže zapojiť do projektu Milión stromov pre Slovensko
Príroda na Slovensku by mala do budúcna podstatne ozelenieť. Zlepšiť biodiverzitu lesov prostredníctvom výsadby drevín bude môcť verejnosť v rámci projektu Milión stromov pre Slovensko pod záštitou občianskeho združenia (OZ) Moje Slovensko, Lesov SR a nezávislého združenia PEFC Slovensko.
viac
22.03.2023
Mestské lesy začali s najväčšou výsadbou stromov za posledné roky
Mestské lesy Banská Bystrica začali v týchto dňoch s jarným zalesňovaním. V lesoch, ktoré vlastní samospráva, tento rok pribudne 37 650 stromčekov, z toho najviac, 11 550 smrekov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %