Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
18.11.2018 05:45

V pondelok štartuje Európsky týždeň boja proti drogám


Ilustračná snímka TASR


Poukázať na nebezpečenstvo spojené s užívaním alkoholických nápojov najmä u mladistvých, sú zamerané aktivity slovenského verejného zdravotníctva počas Európskeho týždňa boja proti drogám vyhláseného z iniciatívy EÚ, ktorý oficiálne štartuje v pondelok (19. novembra 2018).


Začal sa konať v Grécku a pokračoval vo všetkých členských štátoch. Neskôr sa stalo nepísanou tradíciou, že v jesenných mesiacoch – osobitne v novembri sa viac ako inokedy organizujú alebo zviditeľňujú pre verejnosť aktivity, ktoré v konečnom dôsledku napomáhajú k znižovaniu dopytu po drogách.

Pri tejto príležitosti organizujú odbory podpory zdravia regionálnych úradov verejného zdravotníctva banskobystrický nevynímajúc, množstvo predovšetkým vzdelávacích aktivít. Majú naplánované dve prednášky zamerané na prevenciu fajčenia- "Fajčenie = závislosť" pre žiakov 9. ročníkov Špeciálnej ZŠ internátnej a  študentov Odborného učilišťa internátneho vo Valaskej.  Budú sa tiež konať interaktívne  prednášky spojené s besedou a videofilmom k problematike drogovej závislosti na viacerých základných a stredných školách v okresoch Banská bystrica a Brezno podľa výberu príslušných odborov školstva.

„Prevencii drogových závislosti sa však venujeme v priebehu celého roka a to v rámci zdravotno-výchovných aktivít, cielených na prevenciu kardiovaskulárnych ochorení v materských, základných, stredných aj vysokých školách, orgnizáciách, kluboch dôchodcov, Jednotách dôchodcov, či v rómskej komunite. Zdravotno-výchovným aktivitám sa venujeme aj pri príležitostí významných dní vyhlásených Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) ako je Svetový deň srdca, Svetový dňa bez tabaku, Medzinárodný deň bez fajčenia, Európsky týždeň boja proti drogám, počas športových podujatí a olympiád, organizovaných mestami Banská Bystrica a Brezno. V Poradni na odvykanie od fajčenia poskytujeme tiež bezplatné individuálne alebo skupinové poradenstvo fajčiarom, ktorí sa rozhodli skoncovať so svojou nikotínovou závislosťou. Poradenstvo pri riešení závislosti na nikotíne a alkohole poskytujeme aj formou konzultácií cez telefón, alebo e-mailom,“ vymenúva aktivity banskobystrického RÚVZ odborná pracovníčka oddelenia podpory zdravia Tatiana Zvalová.

Svetová správa o drogách 2018 uvádza, že aspoň jedenkrát v roku 2016 užilo drogu približne 275 miliónov ľudí vo svete (asi 5,6% celosvetovej populácie) vo veku 15 až 64 rokov. Približne 31 miliónov ľudí, ktorí užívajú drogy, trpí poruchami zapríčinenými užívaním drog. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie zomrelo v roku 2015 približne 450 000 ľudí v dôsledku užívania drog. Z týchto úmrtí 167 750 bolo priamo spojených s poruchami užívania drog (predovšetkým predávkovaním). Zvyšok bol nepriamo pripísaný užívaniu drog a zahŕňal aj úmrtia na HIV a hepatitídu C získané prostredníctvom nebezpečných injekčných postupov.

V zmysle definície WHO „drogová závislosť  je duševný a niekedy aj telesný stav vyplývajúci zo vzájomného pôsobenia medzi živým organizmom a drogou, charakterizovaný zmenami správania a inými reakciami, ktoré vždy zahŕňajú nutkanie brať drogu buď sústavne, alebo periodicky s cieľom prežívať jej psychické účinky alebo utlmovať nepríjemný pocit z nedostatku látky“. Náklonnosť k tomuto nebezpečenstvu vzniká najmä v detskom a dospievajúcom veku. A práve toto obdobie je veľmi dôležité pre rozvoj zdravej osobnosti a slobodného rozhodovania.

 

Autor: Spracovala Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ B.Bystrica


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.09.2020
V ETM bude dopravná karta zadarmo, kraj podporí aj cestovanie za kultúrou
Banskobystrický samosprávny kraj sa od 16. do 22. septembra zapojí do Európskeho týždňa mobility 2020. V rámci neho pripravil viacero aktivít, ktoré podporia využívanie alternatívnych druhov dopravy, zameria sa tiež na kultúru a stredoškolákov.
viac
10.11.2021
RÚVZ BB sa zapája do Európskeho týždňa boja proti drogám
V roku 1998 v Grécku Európska komisia prvýkrát vyhlásila Európsky týždeň boja proti drogám, ktorý si každoročne pripomínajú všetky členské štáty EÚ. Aj preto sa vždy 3. novembrový týždeň nesie v duchu boja proti drogám.
viac
26.06.2023
Do Týždňa dobrovoľníctva sa mesto zapája najmä vysádzaním stromov
Vysádzaním stromov sa zapája do Týždňa dobrovoľníctva aj mesto Banská Bystrica, ktoré pripravilo pre širokú verejnosť aktivity v rôznych lokalitách.
viac
14.11.2023
Európsky týždeň boja proti drogám
Tretí novembrový týždeň sa každoročne nesie v duchu boja proti drogám. V roku 2023 bude Európsky týždeň boja proti drogám prebiehať od 13. do 19. novembra. Hlavným zámerom je zdôrazňovanie prevencie v drogovej problematike, zvyšovanie povedomia a informovanosti o legálnych a nelegálnych drogách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %