Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.05.2021 11:02

V Petržalke pribudli ďalšie komunitné kompostoviská


Ilustračná snímka


V bratislavskej Petržalke pribudli nové komunitné kompostoviská na bioodpad. Celkovo ich je na území mestskej časti šesť. Každé z nich je tvorené troma zásobníkmi a má aj svojho kompostmajstra. Tento rok je v pláne osadiť ešte ďalších šesť.


Informovala o tom hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.  Po kompostoviskách na Romanovej a Budatínskej ulici pribudli najnovšie záhradné kompostéry aj na Lietavskej, Holíčskej a Pifflovej ulici a vo vnútrobloku Jasovská/Žehrianska. Ide o miesta, ktoré si určili miestne komunity a vznikli na základe spolupráce miestnych obyvateľov so spoločnosťou zaoberajúcou sa odpadovým hospodárstvom.       

„Cieľom komunitného kompostovania je umožniť obyvateľom žijúcim v bytových domoch kompostovať biologický odpad z domácností a jeho vytriedením znižovať množstvo zmesového komunálneho odpadu,“ vysvetlila Tatiana Hajčík Stanová z referátu čistoty a poriadku miestneho úradu. Takýto odpad totiž končí prevažne na skládkach alebo v spaľovni, čo má negatívny vplyv na životné prostredie. Kompostovaním sa predchádza tvorbe odpadu a zároveň kompost, ktorý vznikne, slúži na prípadné záhradnícke práce i udržiavanie domácej flóry, napríklad hnojenie rastlín.       

V prípade záujmu o zriadenie komunitného kompostoviska môžu obyvatelia podať žiadosť na  bratislavský magistrát spolu s požadovanými prílohami, ktoré sú zverejnené na webovej stránke mesta. Hlavné mesto po posúdení a splnení podmienok pre zriadenie takéhoto komunitného kompostoviska vydá v lehote do 45 dní stanovisko a pridelí mu registračné číslo. Mestská časť do zriaďovacieho procesu vstupuje až v povoľovacom procese a posudzuje konkrétne žiadosti.       

„V tomto roku má v pláne mestská časť osadiť ďalších šesť kompostérov. Tie budú prideľované podľa žiadostí, ktoré schválil magistrát,“ doplnila Daniela Vašková Kasáková, vedúca oddelenia životného prostredia petržalského miestneho úradu.       

Prvé kompostoviská vznikli na základe projektu Skrášlime si svoje okolie, tie najnovšie spoluprácou so súkromnou spoločnosťou.         

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.03.2019
Petržalka bude mať nové logo, návrh obsahuje Dunaj, strom a ikonický panelák
Mestská časť Bratislava-Petržalka bude mať moderné logo. Petržalka doteraz svoje logo nemala, mala iba historický erb. Súťaž grafických dizajnérov vyhralo logo Juraja Hatlasa z Trenčína, ktoré v sebe zahŕňa tri symboly – Dunaj, strom a ikonický panelák.
viac
17.02.2020
Samospráva chce na Dubničke zriadiť komunitné centrum
Samospráva Bánoviec nad Bebravou plánuje zriadiť komunitné centrum. Vznikne v priestoroch Základnej školy Gorazdova na sídlisku Dubnička.
viac
03.03.2020
Mesto vybuduje vďaka eurofondom nové komunitné centrum
V podtatranskom mestečku Spišská Belá začnú čoskoro s výstavbou komunitného centra. Zámer schválili tamojší poslanci ešte v máji 2018.
viac
07.04.2020
V Petržalke by mohli pribudnúť ďalšie komunitné kompostoviská
V bratislavskej Petržalke by v budúcnosti mohli pribudnúť ďalšie komunitné kompostoviská. V minulosti boli v rámci mestského pilotného projektu zriadené napríklad na Furdekovej či Starhradskej ulici, v ďalšej plánovanej etape by sa ich počet mal zvýšiť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %