Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
27.04.2023 09:30

V obci Gajary zaznamenali nový vtáčí druh, škovrana stepného


Škovran stepný.


V obci Gajary v okrese Malacky zaznamenali nový vtáčí druh, škovrana stepného. Škovrana sa podarilo odfotiť amatérskemu ornitológovi Janovi Marcišovi v sobotu (22. 4.). Informoval o tom ornitológ Ján Dobšovič.


"Išiel som fotografovať k rieke Morava. Popri ceste som si všimol pomerne veľkého hnedého vtáčika, ktorý však nebol veľmi plachý. Preto som sa rozhodol, že takto môžem vytvoriť peknú fotografiu. Až doma, po určení druhu, sme zistili, aký objav sa nám na Slovensku podaril a keďže sa nám to nezdalo, objav sme ihneď konzultovali," priblížil Marciš.

Domovom tohto vtáčieho druhu sú stepi od Španielska a Maroka na západe až po severný Irán a severozápad Číny na východe. Podľa Dobšoviča ide o pomerne veľký druh škovránka s veľkými čiernymi škvrnami na bokoch hrude. Druh zaznamenali aj v okolitých krajinách.

"Takýto husársky kúsok sa naozaj nepodarí každému ornitológovi a nie to ešte amatérskemu fotografovi. Práve preto je veľmi dobre, že sa pozorovaniu a foteniu vtáctva venuje stále viac a viac ľudí. Takto sa možno podarí objaviť ďalšie zaujímavé vtáčie druhy," skonštatoval Dobšovič.

Doplnil, že naposledy, v septembri 2022, bola na Slovensku ako nový vtáčí druh zaznamenaná ľabtuška veľká. Škovrana stepného musí ešte potvrdiť faunistická komisia. Takýto proces trvá niekoľko mesiacov. Doposiaľ na Slovensku potvrdili výskyt 372 druhov vtákov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2020
Na Záhorie sa vrátil vzácny vták včelárik zlatý
Na Záhorie sa vrátil vzácny druh vtáka včelárik zlatý. Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) v spolupráci s nadáciou Green Foundation a Štátnou ochranou prírody SR pripravilo podmienky na jeho návrat.
viac
11.06.2021
V SR zaznamenali ázijského invázneho komára Aedes japonicus japonicus
Monitoring inváznych druhov komárov v roku 2020 odhalil nový druh aj na Slovensku. Ide o pôvodne ázijského komára Aedes japonicus japonicus. Výskyt tohto druhu neovplyvňuje iba biodiverzitu, no môže mať aj medicínsky dosah, pretože invázne komáre sú prenášače veľkého spektra patogénov.
viac
27.07.2022
V Malej Fatre objavili nový vtáčí druh na Slovensku
K vtáčím druhom na Slovensku pribudol úplne nový, doposiaľ nepozorovaný vták, lastovička skalná. O objav sa počas dovolenky v Malej Fatre postaral pracovník Správy Národného parku (NP) Slovenský kras Štefan Matis.
viac
04.07.2023
Na Slovensku zahniezdil nový vtáčí druh - ibisovec hnedý
Na Slovensku zahniezdil nový vtáčí druh - ibisovec hnedý. Pribudol na Východoslovenskej nížine, priamo vo Vtáčom raji na Senianskych rybníkoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %