Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
08.01.2022 10:37

V NMG predstavujú dejiny najstaršej fungujúcej sklárne na Slovensku


Snímka zdroj: krystallia.eu


Dejiny najstaršej dodnes fungujúcej sklárne na Slovensku predstavuje aktuálna výstava v Novohradskom múzeu a galérii (NMG) v Lučenci s názvom Krehká krása: 180 rokov výroby sklárne Katarínska Huta.


Ako pre TASR uviedol kurátor výstavy Štefan Chrastina, výrobky zo sklárne Katarínska Huta sa v minulosti tešili veľkej obľube po celom svete.      

 V 19. a 20. storočí fungovalo v Novohrade 13 sklární, spolu s podnikmi v okolitých regiónoch Gemer a Podpoľanie išlo o územie s najväčšou koncentráciou sklární na Slovensku. Do dnešného dňa sa z rôznych dôvodov zachovala výroba len v poslednej, a to v sklárni Katarínska Huta v okrese Poltár. Výstava, ktorá v NMG potrvá do konca februára, návštevníkom predstavuje i výrobky zo začiatkov jej fungovania siahajúce až do roku 1841.      

"Najvzácnejšími sú predovšetkým kusy číreho skla, dekorovaného leptaným geometrickým dekorom, vyvážané do Veľkej Británie, poháre známe ako rimany a kusy zo vzorkovne získané úspešnou akvizičnou činnosťou NMG. Medzi posledné spomenuté patrí veľká čaša zdobená unikátnou dekorovacou technikou vyvinutou na Slovensku, a to dekorovanie laserom," priblížil Chrastina.       

Výroba skla v Katarínskej Hute mala podľa kurátora výstavy počas svojej histórie viacero unikátnych momentov. "Ako v prvej sklárni v Uhorsku tu bola brusiareň skla poháňaná parným strojom. Typickou výrobou sklárne bola produkcia luxusného nápojového skla," dodal Chrastina.       

Sklárske výrobky z Katarínskej Huty sa v minulosti tešili obľube po celom svete, okrem Britských ostrovov končili v krajinách Sovietskeho zväzu, či dokonca v Iráne. Sklo z Katarínskej Huty bolo a stále je sodnodraselné, čo ho odlišuje od krištáľového skla, pôvodne vyrábaného v sklárni v Poltári.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.05.2016
Na Slávnosti ruží budú podávať medovinu z ružových lupeňov
Už deviatykrát otvorí kaštieľ v Dolnej Krupej pri Trnave svoje brány Slávnosti ruží.
viac
10.03.2018
Mestské múzeum v Seredi pripravilo v marci výstavu, prednášku i tvorivé dielne
Výstavu, prednášku alebo tvorivé dielne pripravilo v marci Mestské múzeum v Seredi. TASR o tom informovala vedúca múzea Mária Diková. Vo štvrtok 15. marca sa uskutoční vernisáž výstavy Dotyky s umením.
viac
04.08.2018
Otvorenie jubilejnej výstavy Petra Kovácsa Garpa a Bunker túra
Hradné múzeum vo Fiľakove otvára 10. augusta 2018 výstavu fiľakovského výtvarníka Petra Kovácsa Garpa s názvom „Krehké“. Výstavu umelca, známeho už aj zahraničného publika, sprístupní inštitúcia pri príležitosti jeho okrúhleho výročia, počas konania kultúrneho festivalu XXVIII.
viac
25.12.2018
Návštevníci Kysuckého múzea môžu obdivovať stovky miniatúrnych betlehemov
Betlehemy ako ich nepoznáme je názov výstavy v Kysuckom múzeu v Čadci, na ktorej prezentuje Žilinčan Jozef Práznovský takmer 420 miniatúrnych betlehemov, 21 veľkých betlehemov a 15 obrazov z jeho autorskej tvorby.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %