Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
02.08.2022 02:25

V Moravanoch otvoria "živý" včelársky skanzen


Ilustračná snímka: (tasr).


Ukázať, ako sa včelárilo v minulosti, ako sa včely chovajú dnes i čo je apiterapia, je ambíciou exteriérového múzea včelárstva, ktoré o niekoľko dní otvoria v Moravanoch v Michalovskom okrese.


Projekt "živého" skanzenu podporený z grantovej schémy Košického samosprávneho kraja (KSK) Terra Incognita vzniká vďaka aktívnej včelárskej komunite na čele so starostom obce Vladimírom Čeklovským. Informovala o tom výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KOCR KRT) Lenka Vargová Jurková.

"Myšlienka otvorenia živého včelárskeho skanzenu v miestnom parku vznikla počas stretnutí našej domácej komunity včelárov. So zaujímavosťami sa chceme s verejnosťou podeliť formou prednášok a praktických ukážok," ozrejmil Čeklovský. V exteriérovom múzeu budú môcť návštevníci okrem iného vidieť dobové úle, akými sú rôzne kláty, figurálne, slamené či šašinové úle, ale aj moderné úle používané v súčasnosti, všetky obývané včelími rodinami. Súčasťou expozície bude aj apidomček, včelín v podobe domčeka upravený pre spánok a oddych priamo na včelích úľoch. "Vieme, že strach zo včelích bodnutí je bežný, a preto bude návšteva v našom skanzene prebiehať s ochrannými včelárskymi oblekmi, a kto si trúfne, bude sa môcť priamo pričiniť o starostlivosť o včelstvá," doplnil starosta.

Podľa slov Vargovej Jurkovej sa podobný areál, ktorý KOCR KRT otvorila vlani v Hrabušiciach na Spiši, stretol u verejnosti s "obrovským úspechom". "Navštevujú ho rodiny s deťmi, turisti, cyklisti, ale aj organizované výlety. Je to ideálne miesto aj pre školské výlety a fakultatívne výlety počas dlhšej dovolenky. Preto veríme, že aj Moravany sa na Zemplíne stanú rovnako obľúbeným miestom," skonštatovala. Predseda KSK Rastislav Trnka pripomenul, že v obci tiež od minulého roka funguje projekt Moravany po vode za poznaním, ktorý umožňuje vodákom výlet povodím rieky Ondava.

Projekt živého včelárskeho skanzenu podporila Terra Incognita sumou 13 000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.12.2018
Tretie ocenenie pre Košice Región Turizmus v roku 2018
Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) získala tretie ocenenie v tomto roku.
viac
15.04.2019
Košice Región Turizmus ponúka od apríla 15 víkendových výletov po kraji
Krajská organizácia Košice Región Turizmus (KRT) aj tento rok pripravila pre verejnosť jednodňové víkendové výlety vlakom a autobusom. Séria 15 zájazdov po košickom regióne i za jeho hranicami sa začne v sobotu 27. apríla a skončí sa koncom septembra.
viac
26.02.2021
Projekt Bird Tour podporí rozvoj ekoturizmu
Vytvorenie komplexnej návštevníckej infraštruktúry v lokalite Senianskych rybníkov má priniesť projekt Bird Tour financovaný cez eurofondy. Ide v ňom o cezhraničný rozvoj ekoturizmu prostredníctvom podpory a popularizácie pozorovania vtáctva.
viac
10.05.2023
Košice Región Turizmus vyhlásil výzvu, týkajúcu sa zdieľaných kajakov na Hornáde
Krajská organizácia Košice Región Turizmus (KRT) vyhlásila výzvu na predkladanie ponúk na dodanie eko-turistického riešenia pre automatizovaný cezhraničný verejný systém zdieľania kanoe/kajakov na rieke Hornád a poskytnutie licencie na mobilnú aplikáciu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %