Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
03.06.2024 03:05

V Liptovskom Mikuláši obyvatelia už obrábajú prvé oficiálne komunitné záhrady


Ilustračná snímka (FB)


Na nevyužívaných verejných priestranstvách v Liptovskom Mikuláši postupne vzniká prvých 12 oficiálnych komunitných záhrad. Ide o políčka vhodné na pestovanie ovocia, zeleniny alebo okrasných kvetín. Mesto tak chce zúrodňovať a skrášľovať nevyužité zelené plochy v okolí bytových domov.


Informovala o tom hovorkyňa Liptovského Mikuláša Viktória Perďoch Čapčíková. Obyvatelia majú verejné priestranstvá k dispozícii na zúrodňovanie na základe zmluvy o bezodplatnej výpožičke. "Najväčší záujem o obhospodarovanie nevyužívaných zelených plôch sme zaznamenali od obyvateľov Nábrežia, nasledovali Podbreziny, Staré Mesto a Palúdzka. Budeme radi, ak si dopestujú vlastnú zeleninu, ovocie, bylinky či kvety ľudia vo všetkých mestských častiach, preto sa môžu priebežne prihlásiť aj počas roka e-mailom na adrese g.lengyel@mikulas.sk," vysvetlil vedúci odboru životného prostredia na mestskom úrade Gabriel Lengyel.

Liptovskomikulášania majú možnosť prenajať si štyri druhy komunitných záhrad. Buď sú to záhrady určené na obhospodarovanie, okrasné záhrady pri vchodoch bytových domov, trávnaté plochy určené na kosenie alebo okrasné záhony, ktoré už vysadilo mesto, ale ľudia sa o ne môžu starať.         

Najvhodnejšie na pestovanie v komunitných záhradách na sídliskách sú skôr rastliny menšieho vzrastu, povedala mestská dendrologička Zuzana Streitová. "Do úžitkových záhrad odporúčam bylinky, koreňovú zeleninu alebo bobuľové ovocie. Radosť si ľudia v takejto záhradke môžu urobiť aj kvetmi a drobnými kvitnúcimi kríkmi, ale všetko menšieho vzrastu, pretože veľké kroviny si vyžadujú náročnejšiu údržbu. To býva problém, pretože tienia, zasahujú do chodníkov alebo okien," priblížila Streitová.         

Vznik každej komunitnej záhrady mesto podporilo poukážkou na nákup záhradníckych potrieb. Záujemcom daruje kompost, pre okrasné záhony vie radnica dodať sadenice a v prípade požiadavky pomôže aj s ich zalievaním. Obyvatelia môžu aj sami navrhnúť mestu verejné priestranstvo, ktoré by chceli vo voľnom čase obrábať, prípadne kosiť, svoj záujem o vlastné políčko môžu na mestskom úrade nahlásiť počas celého roka.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.06.2020
Liptovský Mikuláš zatiaľ neplánuje zvyšovať poplatky pre obyvateľov
Mesto Liptovský Mikuláš zatiaľ neuvažuje o zvyšovaní miestnych poplatkov pre obyvateľov. V súvislosti s dosahom koronakrízy na ekonomiku mesta to uviedol primátor Ján Blcháč.
viac
01.04.2021
Nový komunitný plán má zvýšiť kvalitu života znevýhodnených
Nový Komunitný plán sociálnych služieb mesta Liptovský Mikuláš na roky 2021 až 2025 bude zameraný na zvyšovanie kvality života znevýhodnených obyvateľov.
viac
04.11.2023
V Liptovskom Mikuláši otvorili prvú komunitnú záhradu
Pestovanie ovocia a zeleniny na organickej báze aj aktívny odpočinok poskytne prvá komunitná záhrada v Liptovskom Mikuláši. Nachádza sa povyše separačnej haly na Podbrezinách a otvorili ju v týchto dňoch. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
15.04.2024
Hľadáme majiteľov komunitných záhrad, ktorí si vypestujú vlastnú zeleninu
Vlastnú mrkvu, paradajky alebo čerstvú pažítku si budú môcť vypestovať aj Mikulášania, ktorí bývajú v sídliskovom paneláku. Radnica poskytuje vybrané verejné priestranstvá na pestovanie plodín či záhonov, navyše podporí každého pestovateľa záhradníckymi potrebami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %