Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
09.08.2018 11:10

V Krajskom múzeu v Prešove odhalia dôverné tajomstvá cisárovnej Sisi


Ilustračná snímka


Divadlo teatrálnej skratky predstaví v Krajskom múzeu v Prešove dramatizovaný pohľad do regionálnych dejín. Nebude sa však bojovať ale zabávať. Ako to v minulosti vyzeralo a aké tajomstvá ukrývala cisárovná Sisi sa návštevníci múzea dozvedia už túto nedeľu v Rákociho paláci.


Keď šľachtici práve nebojovali, radi sa zabávali. V rámci 3. ročníka Leta s Rákocim preto Krajské múzeum v Prešove ponúka predstavenie a dramatizované čítanie práve s touto tematikou. Všetko prebehne pod taktovkou režiséra, scenáristu a herca Petra Karpinského, spisovateľa a vysokoškolského pedagóga.

Hlavným bodom programu bude hra o Irme Sztárayovej. Táto zaujímavá žena, ktorá sa narodila v Starom a zomrela v Sobranciach, bola od roku 1894 dvornou dámou a najbližšou spoločníčkou jej Veličenstva cisárovnej Alžbety, známej ako Sisi.

„Cisárovnú sprevádzala na všetkých jej cestách a poznala jej dôverné tajomstvá. Bola pri nej aj v osudný deň 10. septembra 1898 v Ženeve, kedy cisárovnú smrteľne zranil atentátnik“ hovorí o podujatí riaditeľka Krajského múzea v Prešove a autorka tohto projektu PhDr. Mária Kotorová, PhD.

V ďalšom programe odznie poézia, spev a tanec. Dramatizovaným čítaním sa diváci prenesú do Markušoviec, kde sídlil grófsky rod Mariássi.

„Dozvedia sa rôzne informácie o oprave kaštieľa či výstavbe letohrádku Dardanely, ale aj zaujímavosti o plánovanej cisárskej návšteve“ prezradila Kotorová.

Po zaujímavom divadelnom predstavení si môžu návštevníci múzea prezrieť historickú expozíciu, kde je vystavená aj čipkovaná šatôčka, ktorá sa pripisuje cisárovnej Alžbete, ale aj ďalšie cenné exponáty z minulosti Prešova a jeho okolia. Vo výstavných priestoroch je predstavená aj skvostná kolekcia petrolejových lámp z poľského Krosna, ktoré spravuje najcennejšiu zbierku lámp na svete.

Krajské múzeum v Prešove vzniklo v roku 1945, v Rákociho paláci má stále expozície od roku 1956. Od 1. 1. 2017 sa zlúčilo s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou. Spolu s pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100 tisíc kusov predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty. Veľkou pýchou múzea je expozícia starej hasičskej techniky, najväčšia na Slovensku ako aj živé archeologické múzeum v prírode v Hanušovciach nad Topľou, ktoré je u nás jediné svojho druhu. Stropkov sa zasa môže pochváliť stálou výstavou bábik zo sveta a bábik z literatúry. Každoročne Tripolitana pripravuje desiatky rôznych akcií, ako sú výstavy, vernisáže, koncerty, prednášky, a rôzne projekty pre školy.

Autor: (ts-KMP)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.01.2018
V Krajskom múzeu sprístupnili výstavu Koňare
Prešovčanom prischlo pomenovanie Koňare. V Krajskom múzeu v Prešove v týchto dňoch sprístupnia výstavu Koňare s podtitulom Tradícia chovu koní v Prešove a okolí. Jej autorom je Igor Lazorík. Návštevníci si ju môžu pozrieť do 30. marca.
viac
08.08.2018
Deti si v Rákociho paláci môžu vytancovať odmenu
V Krajskom múzeu v Prešove zažijú deti ľudovú veselicu ako sa patrí. Naučia sa tu základy našich ľudových tancov a osvoja si texty a melódie piesní, napríklad aj v šarišskom nárečí. Okrem toho sa môžu doslova pretancovať k sladkej odmene.
viac
03.04.2019
Krajské múzeum v Prešove predstaví kamene učencov
Návštevníci Krajského múzea v Prešove môžu obdivovať tajomné umenie suiseki. Táto umelecká forma prezentuje kamene nájdené v prírode, ktoré svojím tvarom pripomínajú niečo výnimočné. Výstavu sprístupnia vo štvrtok v Rákociho paláci.
viac
14.03.2024
Dejepis sa učia netradične v múzeu
Pilotný projekt praktickej výučby dejepisu spustilo Krajské múzeum v Prešove s cieľom priblížiť ho školám inovatívnou formou. Prvé hodiny zamerané na prácu historika a život stredovekých mešťanov, počas ktorej si žiaci vyskúšali aj mletie zrna na žarnove, má múzeum za sebou, ďalšie pripravuje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %