Utorok 22.10.2024
Dnes má meniny 
Sergej
°C
18.06.2024 02:10

V Kokave nad Rimavicou otvoria výstavu Príbeh skla IV


Ilustračný výrez plagátu


Komentované prehliadky, ukážky práce so sklom i koncerty budú súčasťou podujatia v Kokave nad Rimavicou v Poltárskom okrese.


V rámci neho otvoria aj výstavu Príbeh skla IV. Nadväzovať bude na predchádzajúce tri ročníky. TASR o tom za organizátorov informovala Katarína Krištúfková.         

Dodala, že prierezovou témou júnovej akcie (21.- 23. 6.) bude odborné vzdelávanie a školstvo v sklárskom priemysle v minulosti a dnes. "Túto myšlienku bude reflektovať výstava a aj sprievodné podujatia," objasnila s tým, že aktuálny ročník výstavy bude pozostávať z dvoch častí. V prvej budú prezentovať študentské sklárske práce. Druhá časť má názov Sklárska abeceda. Návštevníka prevedie základnými míľnikmi v historickom vývoji sklárstva, základnými pojmami a technikami spracovania skla. Doplnia ju ukážky historického skla.        

Vernisáž výstavy Príbeh skla IV. sa uskutoční v piatok (21. 6). o 17.00 h v priestoroch Starej školy v Kokave nad Rimavicou. Verejnosti bude k dispozícii do 31. októbra tohto roka.        

Počas ďalších dní budú pre ľudí k dispozícii aj sprievodné podujatia. "Návštevníci tak budú môcť sledovať tvorenie fúkaných sklárskych artefaktov v priamom prenose a budú si môcť sklárske fúkanie s pomocou profesionálov aj vyskúšať," zdôraznila Krištúfková.        

Cieľom cyklu Príbeh skla, ktorého začiatok bol v roku 2021, je posilniť povedomie o sklárskej histórii regiónu. Má tiež vzdelávať verejnosť o sklárskom remesle aj umení. Je to návrat k priblíženiu výnimočného kultúrneho dedičstva a zatraktívnenie segmentu kreatívneho priemyslu, ktorý je súčasťou tejto lokality od 18. storočia.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.06.2016
Turistov chcú do obnovených drevených chrámov prilákať aj výstavou ikon
Návštevníkov chcú do obnovených chrámov v Šmigovci a Hrabovej Roztoke v Sninskom okrese prilákať výstavou Ikony Zemplína.
viac
26.09.2016
Od frfajdy k almázii - pohľad do kuchyne drotárov
Považské múzeum v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravilo vo výstavných priestoroch areálu Budatínskeho hradu výstavu s názvom Od frfajdy k almázii. Projekt je podporený z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia a spolufinancovaný s podporou ŽSK.
viac
09.11.2016
Mosty kultúry
Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravilo tohto roku pre žiakov stredných škôl projekt pod názvom Mosty kultúry.
viac
16.01.2017
V prievidzskej Art galérii sprístupnili výstavu diel Salvadora Dalího
Výber z tvorby diel španielskeho surrealistu Salvadora Dalího, ktorý je v tejto podobe na Slovensku vystavený po prvý raz, môže verejnosť vidieť v týchto dňoch v Prievidzi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %