Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
02.06.2016 01:22

Turistov chcú do obnovených drevených chrámov prilákať aj výstavou ikon


Gréckokatolícky drevený chrám Nanebovstúpenia Pána v Šmigovci.


Návštevníkov chcú do obnovených chrámov v Šmigovci a Hrabovej Roztoke v Sninskom okrese prilákať výstavou Ikony Zemplína.


Informovala o tom riaditeľka neziskovej organizácie Karpatské drevené cerkvi Daniela Galandová. "Výstava je spracovaná v dvoch tematických blokoch. V chráme Nanebovstúpenia Pána v Šmigovci, ktorý je zatiaľ stále bez svojho ikonostasu, je inštalovaná expozícia ikon byzantizujúceho typu," uviedla. Návštevníci môžu prostredníctvom fotoreprodukcií vidieť na jednom mieste historicky a umelecky najvzácnejšie ikony zo Zemplína z 15. a 16. storočia. Ich originály sa dnes nachádzajú vo viacerých múzeách a galériách na Slovensku.      

Druhá časť výstavy, zameraná na ikony haličsko-karpatského typu zo 17. a 18. storočia, je inštalovaná v predsieni Chrámu sv. Bazila Veľkého v Hrabovej Roztoke. Prostredníctvom nej získajú návštevníci zaujímavé informácie o objavoch v ikonografii tunajších drevených chrámov, ktoré boli zistené vďaka náročnej práci reštaurátorov. Výstava bola pripravená aj vďaka sprístupneniu expozícií a archívu Pamiatkového úradu SR, Šarišského múzea v Bardejove, Šarišskej galérie v Prešove, Vihorlatského múzea v Humennom a Slovenského národného múzea – Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku.      

Drevené chrámy východného obradu v Šmigovci a Hrabovej Roztoke pochádzajú z 18. storočia. Podľa slov Galandovej sú špecifické tým, že ich zruby sú opláštené doskami. V tejto oblasti ide o raritu. Dlhé roky neboli vôbec využívané, ani v súčasnosti sa v nich nevykonávajú bohoslužby. "Cieľom obnovy je to, aby boli tieto pamiatky v národnostne, ale aj religiózne zmiešaných územiach prospešné pre regionálny rozvoj," uviedla riaditeľka neziskovej organizácie. Po štyroch mesiacoch intenzívnych rekonštrukčných prác sú chrámy dokončené a sprístupnené. Pre lepšiu orientáciu turistov bolo v obci Dúbrava osadené nové dopravné značenie.      

V rámci projektu "Obnova drevených chrámov, skvalitnenie infraštruktúry Cyklistického chodníka ikon" bolo obnovených päť nehnuteľných a desať hnuteľných národných kultúrnych pamiatok, väčšinou z 18. storočia. Finančne náročné investície podporili Nórsko, Island a Lichtenštajnsko aj s prispením štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Celkový rozpočet projektu predstavuje takmer 300 000 eur, uvedený grant tvorí až 90 percent. Zvyšných desať percent spolufinancuje tretí sektor, a to organizácie Karpatské drevené cerkvi a Nadácia pre ochranu biodiverzity Karpát.      

Projekt bol podporený v rámci programu Zachovanie a revitalizácia kultúrneho a prírodného dedičstva a Podpora rozmanitosti v kultúre a umení v rámci európskeho kultúrneho dedičstva, ktorého správcom je Úrad vlády SR.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.07.2020
Spustili rekonštrukciu pamätníka Slavín, zriadia v ňom aj múzeum
Jedna z hlavných dominánt Bratislavy, vojnový pamätník Slavín, prejde rozsiahlou rekonštrukciou za takmer dva milióny eur.
viac
22.12.2020
Výstava Kračunska chiža pripomína niekdajšie dedinské Vianoce
Tradičné slovenské Vianoce na dedine v minulosti približuje aktuálna výstava s názvom Kračunska chiža, ktorú pripravilo Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove.
viac
06.04.2021
Mesto Krompachy chce v bývalej železiarni zriadiť hutnícke múzeum
V Krompachoch sa realizuje už štvrtá etapa obnovy národnej kultúrnej pamiatky Železiareň, zlievareň v lokalite Stará Maša. Tento rok by mali na nej osadiť okná a dvere. Uviedla to primátorka mesta Iveta Rušinová s tým, že v budúcnosti plánujú v tomto historickom objekte založiť hutnícke múzeum.
viac
27.07.2021
Oravské múzeum bude sídliť v nových priestoroch
Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava, ktorého zriaďovateľom je Žilinský samosprávny kraj, dňa 25. júla 2021 slávnostne otvorilo obnovené priestory Renesančnej budovy a novopostaveného sídla múzea, ktoré bolo vybudované v jej tesnej blízkosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %