Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
30.08.2022 12:35

V Kluknave má pribudnúť greenpoint rozhľadňa


Vizualizácia vyhliadkovej veže.


Obec Kluknava v okrese Gelnica vyhlásila výzvu na predkladanie ponúk na výstavbu vyhliadkovej veže.


Greenpoint rozhľadňa v lese má byť vysoká 20 metrov, zároveň bude vyrábať elektrickú energiu z obnoviteľných zdrojov, ktorú budú môcť využiť jej návštevníci na nabíjanie elektrobicyklov či mobilných telefónov. Vyplýva to z oznámenia vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Celková predpokladaná hodnota zákazky je takmer 200 000 eur bez DPH. Financovaná má byť z vlastných zdrojov obce a dotačnej schémy Košického samosprávneho kraja Terra Incognita.

Na vrchole veže má byť veterná turbína a na čele strechy fotovoltické články. "Oba typy zariadení vyrábajú elektrickú energiu pre potreby osvetlenia veže, nabíjania mobilných telefónov, nabíjania elektrobicyklov a pripojenia externého elektrozariadenia," píše sa v oznámení s tým, že na úpätí rozhľadne má byť vytvorený prístrešok pre oddych turistov práve s možnosťou nabíjania rôznych zariadení.

Rozhľadňa má byť novým produktom cestovného ruchu, z ktorej sa bude dať obdivovať široké okolie, pozorovať migráciu lesnej zveri a zároveň spoznať a vyskúšať si v praxi využitie takzvanej zelenej energie.

Okrem sebestačnosti pri spotrebe elektrickej energie má byť vyhliadková veža výnimočná aj architektonickým riešením.

Ponuky možno predkladať do 5. septembra, rozhľadňa má byť zrealizovaná do piatich mesiacov od účinnosti zmluvy o dielo uzatvorenej s úspešným uchádzačom vo verejnej súťaži.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.09.2017
Vyhliadkovú vežu na Dubni začnú stavať začiatkom októbra
Výkopové práce na stavbe vyhliadkovej veže na kopci Dubeň nad Žilinou by sa mali začať 2. októbra tohto roka. Informoval o tom hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.
viac
26.12.2018
Najvyššia vyhliadková veža bude stáť na Horehroní
Už čoskoro sa začnú prvé práce na stavbe najvyššej vyhliadkovej veže na Slovensku. Veža bude stáť na Horných Lazoch odkiaľ bude výhľad na všetky smery regiónu.
viac
16.04.2020
Devínska Nová Ves začína s výstavbou vyhliadkovej veže
Bratislavská Devínska Nová Ves začína s výstavbou plánovanej vyhliadkovej veže na Devínskej Kobyle. Mestská časť odovzdala v utorok (14. 4.) stavenisko zhotoviteľovi stavby, ktorého vybrala vo verejnom obstarávaní.
viac
28.10.2022
Nad obcou začala výstavba 35 metrov vysokej vyhliadkovej veže
Nad obcou Kluknava v Gelnickom okrese začali v týchto dňoch s výstavbou vyhliadkovej veže Green Point.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %