Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.02.2016 09:15

V Kapušanoch má človek a ľudskosť prvé miesto


Staré zvyklosti sú v Kapušanoch stále živé. (Foto: archív)


Otvorenie denného stacionára, návšteva z poľskej gminy Czorsztyn, reprezentačný ples, Cena starostu obce – týmito podujatiami sa začal ďalší rok v spoločenskom živote obce Kapušany, ktorá v národnej súťaži Dedina roka 2015 a v relácii NAJ dedinka Slovenska získala 3. miesto.


Pondelok 11. januára bol dňom, ktorý sa zapíše do novodobej histórie našej obce. Tento deň, ktorý podľa slov A. Gmitterovej (štatutárnej zástupkyne prevádzkovateľa) bol prechodom z hmotnej prípravy do vytvorenia živého spoločenstva klientov a pracovníkov – duše denného stacionára. Mnohí sa v spomienkach vrátili späť, keď do tejto budovy z roku 1890 chodili ešte ich rodičia do školy, neskôr sem súčasní klienti vodili deti a vnúčatá do materskej školy a teraz do vynovených priestorov chodievajú oni.

Posledný januárový víkend patril rozlúčke s fašiangami. V sobotu sme mali možnosť vidieť, ako to vyzeralo na tradičnej zabíjačke, deti mali názornú hodinu biológie a my starší sme pospomínali, ako to vyzeralo kedysi, keď sa pri tejto práci zišla širšia rodina, ako boli rozdelené úlohy a ako bolo veselo. Veselo nám bolo pri speve a tanci FS Kapušančan a smutno, keď sme basu „pochovali“ na čas nadchádzajúceho pôstu v podaní členov skupiny Geriatria.

Čítajte v Obecných novinách 5-6/2016 na str. 21.

Autor: (Mária Majirská - OÚ Kapušany)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2024
Z drevených ohrádok odviezlo OLO vyše 43-tis. vianočných stromčekov
Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) vyzbierala počas tejto sezóny zo špeciálnych ohrádok viac ako 43.000 stromčekov v celkovej váhe 240 ton.
viac
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
21.03.2024
Slovenská pošta vydáva známku k 800. výročiu benediktínskeho opátstva v Skalke
Slovenská pošta vydáva známku "800. výročie založenia benediktínskeho opátstva v Skalke pri Trenčíne." Na poštovej známke je zobrazená Veľká Skalka nad Váhom s ruinami zaniknutého stredovekého kláštora.
viac
21.03.2024
Európskym stromom roka je poľský buk, dub z Malaciek skončil štrnásty
Tohtoročný titul Európsky strom roka mieri do Poľska. V súťaži výnimočných stromov v Európe ho získal buk z regiónu Niemcza. Na druhom mieste skončil buk z Bayeux v Normandii vo Francúzsku a čestné tretie miesto patrí tisícročnému olivovníku z Lurasu v talianskej Sardínii.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %