Nedeľa 06.10.2024
Dnes má meniny 
Natália
°C
04.10.2024 04:15

V kampani sa snažia osloviť najmä firmy, ale odpovedajú im jednotlivci


Ilustračná snímka: obec Beluša


V pondelok 23.septembra začala Obecná knižnica v Beluši kampaň, v ktorej oslovujú miestne firmy, aby im darovali knihy. Od začiatku kampane reagujú najmä jednotlivci. Knižnica na začiatku školského roka pripravila pre návštevníkov niekoľko noviniek.


„O spustení kampane sme uvažovali už dlhšie, ale spoločenská situácia urýchlila prípravy. O možnosti darovať knižnici knihy často netušia ani samotní čitatelia, preto sme chceli vysvetliť aj miestnym firmám, ako možno prispieť k rozvoju vzdelanosti a kvalitnej pracovnej sily v obci,“ hovorí prednosta Obecného úradu v Beluši Patrik Štrbák. Prednosta úradu pôsobí zároveň na pozícii právnika, preto by mal v prípade záujmu o oficiálne darovanie na starosti zmluvy.

Firmy a jednotlivci môžu vyberať knihy zo zoznamu zverejneného na internete, príp. sami rozhodnúť o tituloch po konzultácii s knihovníkom alebo s online katalógom. Firmy môžu zorganizovať so svojimi zamestnancami aj zbierku kníh, kde netreba nevyhnutne knihy kupovať, ale stačí ich vytriediť z domácich knižníc, ale opäť s ohľadom na existujúci knižničný fond a záujem čitateľov, ktorí čítajú najmä súčasné tituly. Knižné dary prichádzajú aktuálne najmä od jednotlivcov, ktorí flexibilne reagujú na potreby komunity a pomáhajú tak zlepšovať podmienky na vzdelávanie v obci Beluša.

V novom školskom roku knižnica pokračuje v knižnom klube, ku ktorému sa pridali inkluzívny a filmový klub. V septembri spoluorganizovali divadelné predstavenie pre deti Bodkovaný pes, ktoré deti rozosmialo aj vzdelalo. Ďalšie detské divadlo sa uskutoční 29. novembra o 16:30 v Kultúrnom dome v Beluši. Knižnica sa snaží priblížiť aj žiakom a podarilo sa jej otvoriť nový krúžok Bláznenie s knihou na Základnej škole v Beluši, ktorý sa bude okrem vzťahu ku knihám snažiť rozvíjať aj čitateľskú gramotnosť, kritické myslenie a kreativitu. Pre viac info sledujte program knižnice na webe https://www.belusa.sk/obecny-urad/obecna-kniznica/ alebo na sociálnych sieťach https://www.facebook.com/profile.php?id=61555469964348.

Hovorí knihovníčka Petra Martišová: „Veľmi si vážime každý príspevok a vôbec návštevu podujatia. Tým, že ľudia navštevujú naše akcie a kupujú si vstupenky, podporujú kultúrne dianie a zvyšujú šancu, že sa divadlo alebo film odohrajú aj v ďalšom období.“

Do knižničného fondu pribudlo v septembri viac ako 100 nových kníh a ďalšie tituly od individuálnych darcov. Nákup nových kníh podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. Do priestorov knižnice trafíte ľahšie aj vďaka novým nálepkám, ktoré označujú vstup a zároveň približujú atmosféru knižnice a citáty o knihách. Viac hudby zažije knižnica prostredníctvom nového gramofónu a starých nahrávok, ktoré pripomenú čitateľom doby minulé. Ako povedal Jorge Luis Borges: „Raj som si vždy predstavoval ako knižnicu, nikdy ako záhradu.“

Autor: (ts-OcÚ Beluša, Petra Martišová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.05.2016
Mesto vyzýva cezpoľných, aby sa stali skutočnými Stupavčanmi
Mesto Stupava chce odstrániť rozdiel medzi evidovaným a skutočným počtom svojich obyvateľov.
viac
29.05.2021
Slávnostné otvorenie kampane „Do práce na bicykli“
Obec Beluša Vás pozýva na otvorenie kampane „Do práce na bicykli“.
viac
03.11.2021
Kampaň SAŽP prichádza s treťou výzvou
Kampaň Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Zatoč s odpadom prichádza s treťou výzvou. V novembri sa verejnosti, žiakov, ale i jednotlivcov pýta na obsah odpadkového koša v ich domácnosti, pričom sa zameriava najmä na objem vyhodených obalov.
viac
06.06.2024
Beluša vyráža do práce na bicykli už piatykrát za sebou, obhajuje 19. miesto
Do práce na bicykli v Beluši oficiálne odštartoval 4. júna 2024 o 10:30 národný cyklokoordinátor z Ministerstva dopravy SR Peter Kľučka so starostom Jánom Prekopom a prednostom obce Patrikom Štrbákom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.04 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.61 %