Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
09.12.2023 08:55

V Kammerhofe sa začal 18. ročník Štjavnyckého vjanočného jarmoku


Snímka zdroj: Krása Slovenska


Nádvorie banskoštiavnického Kammerhofu ožilo v piatok pravou predvianočnou atmosférou. včera predpoludním sa tam začal 18. ročník Štjavnyckého vjanočného jarmoku, ktorý je známy a vyhľadávaný nielen pre širokú ponuku remeselných výrobkov, ale aj komornú atmosféru.


"Máme 18. ročník. Sme veľmi radi, že tento rok to je už bez nejakých obmedzení a sme radi, že máme aj veľký záujem predajcov," uviedla pre TASR Petra Páchniková zo Slovenského banského múzea. Takmer 60 predajcov, ktorí sú rozmiestnení v exteriéri aj interiéri tamojšej expozície, ponúka vlastnoručne robené výrobky, tradičné jedlá a nápoje.         

Súčasťou jarmoku je aj bohatý kultúrny program, ktorý sa v piatok začal už o 13.00 h vystúpením detí z miestnych základných a materských škôl. V podvečerných hodinách je program zacielený na dospelých, na pódiu sa s vianočnými koledami predstaví Folklórna skupina Pohronka zo Šášova a Spevácka skupina Sekera.         

Program bude podľa Páchnikovej vďaka spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Banská Štiavnica pokračovať aj v sobotu (9. 12.). Deti sa môžu tešiť na vianočné rozprávky, zapojiť sa môžu aj do vianočnej hry Putovanie za betlehemskou hviezdou, ktorá prebieha v expozícii Baníctvo na Slovensku. V sobotu podvečer vystúpi aj spevokol Štiavničan a dychová hudba Sitňanka.         

Predvianočnú sviatočnú atmosféru umocňujú aj ďalšie zaujímavosti, ako napríklad pečenie oblátok v historickej forme priamo nad ohňom či zábavná dvojica sv. Mikuláša s čertom, ktorý každého návštevníka poznačí čiernou bodkou na nose.         

O tom, že trhy sú pre svoju výnimočnú atmosféru lákavé nielen pred návštevníkov, ale aj predajcov, hovorí aj Iveta z Banskej Štiavnice. Vo svojom voľnom čase sa venuje pleteniu výrobkov. "Chodím jedine na tieto vianočné trhy, na iné nechodím. Je to moja závislosť. Štrikujem veľmi rada a predávam to v podstate za symbolickú cenu, aby som urobila ľuďom radosť," uviedla s tým, že ľudia k nej často prídu len po radu či inšpiráciu.         

Novinkou tohtoročného jarmoku je mini bazár "harabúrd", teda starých nepotrebných vecí. Návštevníci na ňom nájdu staré korčule, historické sánky či vianočné ozdoby. Podľa Páchnikovej chcú aj takýmto spôsobom prispieť k ekologickému rozmeru podujatia, keďže múzeum sa už niekoľko rokov profiluje ako "zelené" múzeum.         

"V rámci letných Harabúrd, teda bazára nepotrebných vecí, sa nám vždy nazbiera veľa vecí s vianočnou tematikou, tak to bol taký spontánny nápad a rozhodli sme sa, že to využijeme takýmto spôsobom," dodala Páchniková na margo ponuky starých nepotrebných vecí.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.12.2018
Jubilejný Štjavnycký vjanočný jarmok spestrí živý betlehem
Desiatky predajcov s originálnymi výrobkami, tradičné jedlá a nápoje, kultúrny program, ale aj zvyky a tradície už tradične charakterizujú Štjavnycký vjanočný jarmok. Jeho 15. ročník sa koná v piatok 7. a sobotu 8. decembra na nádvorí banskoštiavnického Kammerhofu.
viac
05.02.2020
Výmenník vecí má naučiť ľudí ekologickejšiemu správaniu
V Banskej Štiavnici v týchto dňoch rozbehli projekt, ktorého cieľom je podporiť ekologickejšie správanie ľudí. Mestská kultúra rozbieha tzv. výmenník, ktorý je akousi stálou burzou šatstva a tiež knižnicu vecí.
viac
07.10.2020
V Banskej Štiavnici začali s rekonštrukciou Mládežníckej ulice
V Banskej Štiavnici sa začína v stredu rekonštrukcia cestnej komunikácie na ulici Mládežnícka, ktorá spočíva aj v obnove parkoviska lokalizovaného v blízkosti historického centra mesta.
viac
02.01.2024
V múzeu pripravili pre prázdninujúce deti tvorivé dielne
Pre prázdninujúce deti pripravili v Dielničke banskoštiavnického Kammerhofu tvorivé dielne, počas ktorých spoznajú deti prácu s vlnou či výrobu hračiek. Informovalo o tom Slovenské banské múzeum (SBM) v Banskej Štiavnici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %