Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
02.12.2021 08:35

V Jelšave vysadili ovocné stromy, majú prispieť k lepšej kvalite ovzdušia


Ilustračná snímka.


Vo vnútrobloku medzi ulicami Jesenského a 9. mája v Jelšave v okrese Revúca pribudlo v stredu 16 nových ovocných stromov.


Ako priblížil primátor mesta Milan Kolesár, okrem estetickej hodnoty môžu prispieť aj k zvýšeniu kvality ovzdušia v tejto lokalite.

Vnútroblokový priestor bol podľa primátora doposiaľ prázdny a nenachádzala sa v ňom žiadna vysoká zeleň. Vďaka projektu, na ktorom mesto spolupracovalo s Nadáciou Ekopolis a Banskobystrickým samosprávnym krajom, v ňom v stredu zasadili 16 viac ako tri metre vysokých hrušiek.

"Nasledovať bude ich ďalšie ošetrovanie. Budeme ich musieť zaliať, na jar prestrihať koruny a ošetriť kmene,“ dodal Kolesár.

Okrem estetickej hodnoty majú ovocné stromy prispieť aj k lepšej kvalite ovzdušia v lokalite. Mesto Jelšava a okolité obce majú dlhodobý problém so smogovou situáciou v dôsledku vysokej koncentrácie prachových častíc PM10 v ovzduší. K čiastočnému zlepšeniu situácie by podľa primátora mohla dopomôcť i výsadba zelene.

"V uplynulých rokoch sme výsadbu realizovali najmä v postihnutej lokalite Hradovisko. V 70. rokoch minulého storočia tu vplyvom zaprašovania zmizol celý les a ostal len holý kopec," poznamenal Kolesár.

V environmentálnej oblasti by samospráva chcela v budúcnosti pokračovať aj ďalšími projektmi. V miestnej základnej škole by mohla napríklad vzniknúť nová včelnica, ktorá by nadväzovala na bohatú a silnú tradíciu včelárstva v Jelšave.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.04.2021
Na školské dvory by sa mohli vrátiť ovocné stromy
Na 106 školách v regióne západného Slovenska by mali počas jari pribudnúť "netradiční učitelia" v podobe ovocných stromov. Slúžiť budú pre interaktívne vzdelávanie detí z materských škôl a žiakov základných škôl.
viac
14.12.2021
Výsadbou stromov a drevín vznikne v obci nový biokoridor
V Čiernych Kľačanoch v okrese Zlaté Moravce vznikne nový biokoridor. Vytvorí ho výsadba 300 stromov starých československých ovocných odrôd, rýchlorastúcich a divorastúcich drevín z existujúcich biopásov.
viac
18.07.2022
V rámci revitalizácie vnútrobloku vysadia viac ako 100 stromov
Viac ako 100 stromov pribudne vo vnútrobloku na Lúčnej ulici vo Vranove nad Topľou.
viac
08.03.2023
Popri cyklotrase smerujúcej do Lučenca vysadia 250 ovocných stromov
Cyklotrasu, ktorá spája obec Halič s mestom Lučenec, bude lemovať 250 nových ovocných stromov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %