Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
15.05.2023 01:30

V Hruštíne vybudovali denný stacionár pre seniorov


Snímka zdroj: (hrustin.sk).


Seniorom v Hruštíne by mal od konca roka slúžiť novopostavený denný stacionár. Ide o zamagurskú drevenicu, typický zrubový dom. Celkové náklady na výstavbu boli v sume 250 000 eur. Informoval o tom manažér Miestnej akčnej skupiny (MAS) Orava Ondrej Šeliga.


Seniori budú mať v stacionári zabezpečenú kompletnú starostlivosť, k dispozícii budú dvaja sociálni pracovníci, ktorí sa im budú venovať osem hodín denne. Zároveň budú pre seniorov vytvárať rôzne voľnočasové aktivity. V dennom stacionári sa nachádza aj oddychová miestnosť s polohovateľnými kreslami, kde si seniori môžu oddýchnuť. K drevenici patrí aj dvor s altánkom. "Vysadili sme starodávne ovocné dreviny, jablone, slivky aj hrušky, aby sa naši starší obyvatelia cítili ako u seba doma na záhrade," prezradil starosta Hruštína František Škapec.

Výhodou denného stacionára pre obyvateľov Hruštína podľa starostu je, že seniori budú stále vo svojej komunite. "Deti alebo už aj vnúčatá ich dovezú a nemusia cestovať 15 kilometrov do okresného mesta. Seniori sa tak majú aj o čom medzi svojimi porozprávať a nepretrhá sa rodinné puto," vysvetlil Škapec.

Na vybudovanie stacionára pomohli obci eurofondy vo výške 230.000 eur. Projekt pokryl výstavbu drevostavby aj zariadenie v interiéri, záhradu či bezbariérový vstup a plošinu pre vozíčkarov. Pripravila ho MAS Orava, ktorá zároveň podala žiadosť.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.07.2016
V Spišskej Teplici by mal vzniknúť denný stacionár
Počet obyvateľov v obci Spišská Teplica v okrese Poprad každým rokom vzrastá. Zároveň však pribúdajú aj ľudia v seniorskom veku.
viac
17.04.2020
Snina uspela s projektom denného stacionára
V snahe vyjsť v ústrety obyvateľom odkázaným na pomoc iných, no nespĺňajúcim podmienky pre umiestnenie v sociálnych zariadeniach sa mesto Snina uchádzalo o dotáciu na projekt Zariadenie opatrovateľskej služby a denný stacionár v meste Snina.
viac
28.12.2020
Samospráva začala budovať denný stacionár
Denným stacionárom sa stane po rekonštrukcii časť budovy bývalej Základnej umeleckej školy (ZUŠ) vo Fiľakove v okrese Lučenec, ktorú samospráva začala v decembri obnovovať. Informoval o tom primátor Attila Agócs.
viac
14.03.2023
Mesto začalo poskytovať služby seniorom v dennom stacionári
Mesto Krompachy začalo v zrekonštruovanej budove na ulici SNP poskytovať sociálne služby pre seniorov. Samospráva tam vytvorila denný stacionár, kde môžu obyvatelia tráviť čas v spoločnosti svojich rovesníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %