Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
11.08.2016 12:10

V Gelnici sa stretnú baníci z piatich krajín


Snímka zdroj: (gelnica.sk).


Viac ako 700 baníkov zo Slovenska a okolitých štátov sa od piatka (12. 8.) do nedele (14. 8.) zúčastní 9. stretnutia banských miest a obcí, ktoré sa uskutoční v Gelnici.


Celkovo sa do centra Hnileckej doliny podľa organizátorov chystajú zástupcovia 37. baníckych spolkov. "Najviac, až 27, ich bude zo Slovenska. Prídu však aj Česi, Maďari, Poliaci a Rakúšania," informoval vedúci oddelenia kultúry, športu a voľného času Mestského úradu v Gelnici Milo Janáč.      

V piatok (12. 8.) o 10. hod. sa v Baníckom múzeu uskutoční rokovanie predstavenstva Slovenskej banskej komory. Popoludní pri príležitosti stretnutia baníkov otvoria štôlňu Jozef, ktorá sprístupňovala juhovýchodnú časť Gelnickej žily. "Jej ústie sa nachádza v nadmorskej výške 446 metrov. Celková dĺžka štôlne dosiahla okolo 1700 metrov. V prvej etape bude pre návštevníkov prístupný úvodný úsek bane v dĺžke viac ako sto metrov, postupne chceme umožniť vstup aj do ďalších častí tohto diela," priblížil primátor mesta Dušan Tomaško.      

K štôlni Jozef privedie návštevníkov z centra mesta náučný banský chodník so šiestimi informačnými tabuľami o histórii baníctva a banských dielach v tejto oblasti v slovenskom, anglickom a nemeckom jazyku. Začína na Baníckom námestí a povedie Turzovskou ulicou. "Veríme, že tento nový produkt pomôže prilákať do nášho mesta nových turistov," skonštatoval primátor. Vybudovanie náučného chodníka a sprístupnenie štôlne Jozef finančne podporila košická Krajská organizácia cestovného ruchu.      

Večer sa v miestnom amfiteátri uskutoční slávnostný "šachtág", spoločenské podujatie, ktoré vychádza z tradície študentov staroslávnej Baníckej akadémie. Pôjde o riadenú zábavu baníkov spojenú s regulovaným pitím piva, spievaním baníckych piesní a prijímaním nováčikov, teda "fuchsov", do baníckeho stavu.      

Súčasťou stretnutia baníkov bude i slávnostné prijatie hostí a zástupcov v evanjelickom kostole sv. Michala a kladenie vencov k soche baníka pred budovou bývalej radnice, ktoré sa uskutoční v sobotu. Po ňom bude nasledovať sprievod baníkov historickým centrom mesta.      

"Primátor Novej Bane, hostiteľského mesta budúcoročného stretnutia banských miest a obcí, prevezme svetlo sv. Barbory," vysvetlil Tomaško s tým, že program stretnutia vyvrcholí v nedeľu slávnostnou svätou omšou a Baníckou oferou.      

Počas víkendu sa v Gelnici uskutoční aj jubilejný 25. ročník Gelnického jarmoku. Slávnostné otvorenie jarmoku bude v piatok popoludní o 16. hod. na Hlavnej ulici. Predchádzať mu bude odovzdávanie Ceny mesta a Ceny primátora mesta.      

V piatok popoludní a v sobotu sa v kultúrnom programe predstavia viaceré hudobné skupiny, ľudový rozprávač Jožko Jožka, spevák Lukáš Adamec a množstvo hudobníkov.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.09.2017
Radvanský jarmok v znamení významného jubilea a návratu k tradíciám
Už cez nasledujúci víkend sa Banskobystričania i návštevníci dočkajú jedného z najočakávanejších a najnavštevovanejších podujatí Banskobystrického kultúrneho leta.
viac
20.08.2019
V Dubnici nad Váhom sa začína festivalový týždeň
V poradí 26. ročník Dubnického folklórneho festivalu otvorí svoje brány už túto stredu; 21. augusta 2019.
viac
16.04.2022
Lákadlom nového múzea v Hnúšti bude vstup do podzemia a mačacie zlato
Bohatú banícku históriu mesta Hnúšťa a jeho okolia bude prezentovať nové Banské múzeum. Jeho lákadlom má byť aj expozícia v nevyužívanej časti bane a zaujímavý minerál pripomínajúci zlato.
viac
12.08.2022
Po dvoch pandemických rokoch sa opäť uskutoční Gelnický jarmok
Po dvoch pandemických rokoch sa opäť uskutoční Gelnický jarmok, pôjde o jeho 29. ročník. V rámci neho je počas piatka (12. 8.) a soboty (13. 8.) naplánovaný aj kultúrny program. Uviedol to vedúci oddelenia kultúry, športu a voľného času mesta Gelnica Milo Janáč.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %