Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
02.06.2023 10:35

V Cerovej vrchovine pribudol nový apidomček s ôsmimi včelstvami


Snímka zdroj: (rimava.sk).


V Letnej doline pri obci Ratka na úpätí Cerovej vrchoviny pribudol nový apidomček s ôsmimi včelstvami. Slúžiť bude na apiterapiu i vzdelávanie mládeže v oblasti života včiel a starostlivosti o ne. Informovala o tom Zuzana Jóbová z krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.


Hlavným účelom apidomčeka v Ratke je poskytnúť návštevníkom relax v prírode prostredníctvom apiterapie, ktorá vychádza z pozitívneho vplyvu prítomnosti včiel na ľudský organizmus. Projekt má však verejnosť i vzdelávať v oblasti významu opeľovačov pre krajinu a ľudí.

"V rámci zážitkového vzdelávania chceme poskytnúť deťom základných škôl, študentom stredných škôl a verejnosti prednášky a ukážky zo života včiel a starostlivosti o ne, aby deti hlavne z mesta nadobudli predstavu o význame včiel pre krajinu a o druhovej diverzite obcí Novohradu," priblížil riaditeľ oblastnej organizácie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie Tomáš Krahulec.

Súčasťou včelárskeho areálu v Letnej doline je i drevená tabuľa, ktorá návštevníkom poskytne informácie o včelách a biodiverzite. "Do priestoru sme rozmiestnili jednoduché lavičky, z ktorých môžu ľudia sledovať z bezpečnej vzdialenosti opeľovače pri práci," uviedol starosta Ratky Milan Spodniak. Ako dodal, apiterapia bude spoplatnená, príjmy samospráva využije na údržbu domčeka a starostlivosť o včely.

Apidomček v Cerovej vrchovine slávnostne otvorili vo štvrtok, prví návštevníci ho môžu vyskúšať od 5. júna prostredníctvom kontaktovania obecného úradu v Ratke. Projekt je výsledkom miestnej a regionálnej samosprávy, obec naň prostredníctvom Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja získala finančnú podporu 4000 eur. Celkové náklady na výstavbu apidomčeka dosiahli 6000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.09.2019
Otvorenie výstavy „30 rokov ochrany prírody v Cerovej vrchovine” vo Fiľakove
Po Rimavskej Sobote a Lučenci si budú môcť záujemcovia pozrieť výstavu s názvom “30 rokov ochrany prírody v Cerovej vrchovine” aj vo Fiľakove.
viac
01.02.2022
V obci Tuhár pribudol nový apidomček
V obci Tuhár v okrese Lučenec pribudol na jeseň minulého roka nový apidomček. V budúcnosti by mal obsahovať šesť až osem včelstiev a slúžiť bude na apiterapiu i podporu vzdelávania v oblasti včelárstva. Uviedol to starosta obce Peter Čeman.
viac
05.08.2022
Živý včelársky skanzen v Moravanoch ponúka i apiterapiu
Živý včelársky skanzen, ktorý vo štvrtok otvorili v obci Moravany v Michalovskom okrese, poskytuje návštevníkom možnosť zoznámiť sa so životom včiel v historických úľoch i prácou včelárov, a tiež zažiť apiterapiu.
viac
29.07.2023
Tábor dobrovoľných ochranárov sa tento rok uskutoční v Cerovej vrchovine
V lokalite Burda pri obci Rovné v Cerovej vrchovine sa v sobotu (29. 7.) začne už 47. ročník Východoslovenského tábora dobrovoľných ochrancov prírody (VSTOP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %