Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.09.2019 03:25

Otvorenie výstavy „30 rokov ochrany prírody v Cerovej vrchovine” vo Fiľakove


Ilustračný výrez pozvánky


Po Rimavskej Sobote a Lučenci si budú môcť záujemcovia pozrieť výstavu s názvom “30 rokov ochrany prírody v Cerovej vrchovine” aj vo Fiľakove.


Jej zámerom je priblížiť prírodné pomery tejto oblasti, ako aj históriu vzniku a hlavné aktivity jej správcovskej organizácie pri ochrane tohto jedinečného územia.

Cerová vrchovina bola vyhlásená ako chránená krajinná oblasť v roku 1989. Rozprestiera sa na celkovej ploche 16 771 ha, pričom v území všeobecne platí druhý stupeň ochrany. Je známa svojím unikátnym vulkanickým reliéfom, prevažnú časť územia však tvoria pieskovce, ktoré vytvárajú svojrázne členitý reliéf s ostro vystupujúcimi vŕškami a malebnými dolinami. Nájdeme tu teplo-suchomilné biotopy, a na ne viazané druhy rastlín a živočíchov, ale v chladnejších polohách sú zastúpené aj niektoré podhorské a horské druhy.

Výstava pozostáva z 3 tematických celkov. Prvá, úvodná časť zaznamenáva pomocou máp, dokumentov, listín a ukážok propagačných materiálov vyhlásenie CHKO Cerová vrchovina a vznik Správy CHKO, kým druhá predstavuje jej prvé aktivity, cezhraničnú spoluprácu a všeobecnú činnosť. Tretia časť oboznamuje záujemcov s prírodnými hodnotami územia, a jej súčasťou budú aj interaktívne prvky pre návštevníkov, predovšetkým pre deti. Výstavu sprevádza bohatý textový a fotografický materiál.

Vernisáž sa uskutoční 27. septembra 2019, o 16:30 hodine v galérii Mestského vlastivedného múzea vo Fiľakove. Výstavu z verejných zdrojov zrealizovala Štátna ochrana prírody SR – Správa CHKO Cerová vrchovina, ktorá je zároveň hlavným partnerom výstavy. Prezentované exponáty pochádzajú tiež zo zbierok Východoslovenského múzea v Košiciach, Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote a zo súkromnej zbierky. Výstava potrvá do 29. 11. 2019.

 Použitý zdroj: Správa CHKO Cerová vrchovina

Autor: (ts-hradné múzeum Fiľakovo)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2017
L. Sólymos predstavil Národnú dohodu o strome
Minister životného prostredia SR László Sólymos dnes v Tichej doline uviedol, že Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR predstaví Národnú dohodu o strome, ktorá položí základy ekologickejšieho, zodpovednejšieho a trvalo udržateľného spôsobu hospodárenia s lesmi.
viac
12.04.2019
Putovná výstava Svetového združenia maďarských fotografov
Svetové združenie maďarských fotografov je spolok, ktorý zastrešuje fotografov rôznych žánrov, žijúcich mimo svojej materskej krajiny, Maďarska. Ide prevažne o amatérskych tvorcov, ktorí zhotovujú snímky zo záľuby a pre radosť, ale o úrovni a kvalite ich práce svedčí profesionalita samotných záberov
viac
14.03.2020
Vedci sa zaoberajú inváznymi rastlinami a ochranou prírodného bohatstva
Vedci z Botanického ústavu Centra biológie rastlín a biodiverzity Slovenskej akadémie vied (SAV) riešia viacero projektov zameraných na výskum inváznych rastlín na Slovensku a v zahraničí.
viac
17.09.2020
Šakal zlatý nie je na Slovensku "exotikou"
Šakal zlatý už nie je na území Slovenska exotickým druhom. Tvrdia to ochranári zo Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat na základe záberov z fotopascí nainštalovaných v území senianskej depresie v okresoch Michalovce a Sobrance.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %