Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
11.05.2016 09:08

V Brezne slávnostne otvorili zrekonštruovanú synagógu


Zrekonštruovaná synagóga. Snímka: (obnova.sk).


Breznianska synagóga, ktorá je jedinou sakrálnou židovskou stavbou na Horehroní, sa po 70 rokoch dočkala rekonštrukcie. Mesto ju obnovilo za pomoci eurofondov.


"Celkovo bolo v rámci investičnej akcie "Stavebné úpravy synagóga Brezno" preinvestovaných viac ako milión eur. Z tejto sumy 85 percent tvoril príspevok z Európskeho fondu sociálneho rozvoja, desať percent príspevok zo štátneho rozpočtu a päť percent tvorili vlastné zdroje mesta," uviedla Petra Dzurmanová, viceprimátorka Brezna.       

Ako dodala, rekonštrukciou synagógy získa horehronský región nielen obnovený náboženský chrám, ale tiež kultúrny stánok s rozmanitým využitím. Už v najbližších týždňoch poslúži ako priestor na organizovanie koncertov, vystavovanie prác medzinárodnej súťaže kresleného humoru a satiry alebo ako dejisko inšpiratívneho divadelného festivalu.

"Zárukou pestrého kultúrneho využitia stavby s výbornou akustikou je aj podpísanie Memoranda o spolupráci medzi mestom Brezno a Akadémiou umení v Banskej Bystrici," dodala Dzurmanová.  

Osud synagógy, národnej kultúrnej pamiatky v metropole Horehronia, počas 20. storočia kopíroval život miestnej židovskej komunity. Jej základný kameň bol za výdatnej pomoci mesta postavený už v roku 1901. Dostavaná bola približne o 30 rokov neskôr, no svoj pôvodný účel stihla plniť len do začiatku druhej svetovej vojny. Po jej skončení sa podobne ako v mnohých ďalších slovenských mestách už židovskú komunitu nikdy nepodarilo obnoviť.       

Synagóga v istom období slúžila aj ako sýpka a postupne chátrala. Až na prelome storočí vyvinula samospráva snahu prinavrátiť pamiatke dôstojnejší vzhľad. Čiastočnú rekonštrukciu vtedy podporili aj potomkovia breznianskych Židov, ktorí dnes žijú v rôznych častiach sveta, no na Brezno nezanevreli.       

V priestoroch synagógy je teraz stála expozícia z histórie židovskej komunity v Brezne.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.12.2020
TSK zrekonštruuje Draškovičovský kaštieľ
Neskororenesančný Draškovičovský kaštiel v obci Čachtice sa dočká komplexnej rekonštrukcie. Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) na jeho obnovu získal 800 000 eur zo zdrojov Európskeho hospodárskeho priestoru.
viac
04.06.2021
Banskobystrická župa pokračuje v historicky najväčšej rekonštrukcii ciest
Takmer 600 kilometrov zrekonštruovaných ciest II. a III. triedy z vlastných zdrojov bude mať na svojom území Banskobystrický samosprávny kraj ku koncu tohto kalendárneho roka.
viac
07.02.2023
Mestský dom kultúry čaká obnova, cieľom je kreatívne a inovačné centrum
Ešte koncom minulého roka mesto Brezno vyhlásilo dvojkolovú súťaž na spracovanie architektonického návrhu rekonštrukcie domu kultúry so zámerom vytvoriť z neho kreatívne a inovačné centrum.
viac
27.02.2023
Mesto pokračuje v obnove hotela Ďumbier kompletnou rekonštrukciou izieb
Po minuloročnej obnove fasády, strechy, žľabov, výmene 20 okien a nasvietení hotela Ďumbier mesto Brezno pokračuje v rekonštrukcii jednej zo svojich dominánt.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %