Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
09.08.2019 01:25

V Bratislave chýbajú v školách i kuchárky a upratovačky,zhodli sa mestské časti


Ilustračná snímka, zdroj: stupava.sk


Okrem chýbajúcich učiteľov absentujú pred začiatkom školského roka v bratislavských školách aj nepedagogickí pracovníci. Viaceré bratislavské mestské časti sa zhodli na tom, že evidujú voľné pracovné miesta najmä pre kuchárov, pomocný personál do školských jedální, ale aj upratovačky.


Voľné pracovné miesta na nepedagogické pozície v školských zariadeniach eviduje aj portál pre učiteľov edujobs.sk. Najviac miest bolo v utorok (6. 8.) voľných v Bratislavskom kraji pre kuchárov (31), hlavných kuchárov (12) a upratovačky (22). "Je to z dôvodu minimálnej mzdy, keďže všade inde si zarobia viac, než im môže ponúknuť škola," povedal pre TASR hovorca mestskej časti Nové Mesto Marek Tettinger.       

Riaditeľka komunikačného oddelenia mestskej časti Ružinov Tatiana Tóthová pre TASR pripomenula, že v súvislosti s obedmi zadarmo museli do jedální prijať viacero kuchárov a pomocných síl. "Stále máme niekoľko týchto pozícií neobsadených," dodala. V rámci realizácie dotácie na stravu základné školy v pôsobnosti mestskej časti Petržalka aktuálne potrebujú 15 zamestnancov. "Evidujú najmä nedostatok pomocných síl do školských jedální," povedala Mária Halašková z oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu s tým, že okrem toho absentujú aj upratovačky.       

V bratislavskej Karlovej Vsi sú rovnako neobsadené miesta kuchárok, pomocných kuchárov a pracovníkov v prevádzke školských jedální pri materských, ale aj základných školách. Podľa hovorcu mestskej časti Karlova Ves Branislava Heldesa pracujú na týchto miestach často aj staršie zamestnankyne v dôchodkovom veku. "Z nepedagogických zamestnancov chýba na základných školách napríklad kuchár, zaučený kuchár a pracovník v prevádzke v školskej jedálni," dodal Heldes.       

Aj v bratislavskej mestskej časti Lamač evidujú chýbajúci personál v kuchyniach školských jedální. Ako uviedla pre TASR Hana Ifková z referátu prevádzky škôl, školských a predškolských zariadení, športovísk a detských ihrísk Miestneho úradu mestskej časti Bratislava-Lamač, momentálne chýba jedna pomocná sila a od septembra bude potrebná ešte jedna kuchárka z dôvodu predpokladaného nárastu stravníkov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2016
Ľudia žijú na ekologický dlh, upozorňuje SAŽP
Ľudia spotrebúvajú viac ako unesie planéta Zem a žijú na ekologický dlh. Pri predstavení jedinečného modelu pre výpočet ekologickej stopy – Ekomerača, na to upozornil Timotej Brenkus zo Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP).
viac
18.01.2017
Prezentácia župných škôl v Avione už tento piatok
Podujatie Deň župných škôl v Avione, ktorého organizátorom je Bratislavský samosprávny kraj, odštartuje svoj šiesty ročník už tento piatok (20. 1.). Od 9. do 17. hodiny sa bude v nákupnom centre Avion v Bratislave prezentovať 47 stredných škôl.
viac
31.08.2018
M. Lubyová: Nedostatok učiteľov na školách je fenoménom Bratislavy
Pri počte učiteľov, ktorých je okolo 90.000, hľadajú školy viac ako 200 nových pedagógov. Nedostatok učiteľov je najmä fenomén Bratislavy, uviedla to v rozhovore pre TASR ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová).
viac
09.10.2021
Stredné školy sa prezentovali na Dni župných škôl
Žiaci posledných ročníkov základných škôl, rodičia či výchovní poradcovia si mohli prezrieť ponuku župných stredných škôl. Porozprávať sa mohli priamo so študentmi a pedagógmi o možnostiach štúdia, odboroch, úspechoch i osobných skúsenostiach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %