Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
18.02.2016 11:00

V Banskej Bystrici otvorili materskú školu pre deti zamestnancov nemocnice


Fakultná nemocnica pripravila pre zamestnancov nezvyklú výhodu. (Foto: FNsP F.D. Roosevelta)


Medzi zamestnávateľov, ktorí rozširujú svoju starostlivosť o zamestnancov budovaním predškolských zariadení pre ich deti, sa začiatkom tohto roka zaradila aj banskobystrická Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta.


Medzi slovenskými zdravotníckymi zariadeniami je tak nemocnica v tejto oblasti zatiaľ prvou lastovičkou. Novootvorenú materskú školu dnes navštívil štátny tajomník ministerstva zdravotníctva SR Mário Mikloši. "Realizácia tohto nápadu je dôkazom toho, že aj zdravotnícke zariadenia dokážu svojim zamestnancom ponúknuť zaujímavé benefity, čo je určite pozitívna správa, ako aj motivácia pre ďalších poskytovateľov zdravotnej starostlivosti," uviedol pri tejto príležitosti Mikloši. Otvorenie materskej školy je podľa jeho slov nasledovaniahodnou novinkou o to viac, že najčastejšie sa o sociálnych benefitoch hovorí v súvislosti s veľkými firmami z oblasti informačných technológií, telekomunikácií či automobilového priemyslu. "Dnes je to už i Fakultná nemocnica v Banskej Bystrici, ktorá aj takýmto spôsobom dokumentuje, že si svojich zamestnancov váži a ponúka im túto výhodu," dodal štátny tajomník. Nemocnica patrí so svojimi viac ako 2100 pracovníkmi medzi najväčších zamestnávateľov v Banskobystrickom kraji. Osemdesiat percent jej zamestnancov tvoria ženy. Brána materskej školy Naša škôlka sa pre prvých najmenších otvorila 4. januára. Momentálne ju navštevuje 11 detí sestier, lekárov a iných zamestnancov. "Otvorenie škôlky mi podstatne uľahčilo návrat do práce. Je pohodlné, že ráno prichádzame spolu a poobede ideme spolu domov. Za veľké plus považujem, že mi syna zobrali uprostred roka, čo vo väčšine škôlok nie je možné. Nehovoriac o krásnom prostredí, modernom vybavení a obrovskej ústretovosti učiteliek. Malý zo začiatku pri príchode do škôlky plakal, a teraz je smutný, keď do nej nemôže ísť," hovorí gynekologička Dagmar Molitorisová, mamička trojročného Adriánka. 

Poplatky sú podobné ako v mestských škôlkach

Výhodou, aké škôlka zamestnancom prináša, je napríklad prevádzková doba, ktorá je prispôsobená pracovnému času matiek, ktoré pracujú na zmeny. Tie, ktoré sú v celodennej alebo popoludňajšej zmene, majú o dieťa postarané až do 19.00 h. "Starostlivosť o zamestnancov je súčasťou podnikovej kultúry. Tak, ako to robil už Tomáš Baťa a v súčasnosti napríklad aj vedenie podbrezovských železiarní, tak sme sa aj my rozhodli urobiť niečo navyše pre našich zamestnancov. Vieme, že situácia mladých rodín je v súčasnosti neľahká. Naším cieľom je, aby sa matky po ukončení materskej a rodičovskej dovolenky mohli čo najrýchlejšie, bez strachu o svoje deti, začleniť do pracovného procesu," vysvetlila riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková. MŠ Naša škôlka sídli v kompletne zrekonštruovaných komfortných priestoroch oddelených od nemocničnej časti samostatným vchodom. Je určená pre deti zamestnancov nemocnice vo veku od 2,5 do 6 rokov. Zatiaľ je otvorená jedna trieda s kapacitou 21 detí, v prípade záujmu zo strany zamestnancov je nemocnica pripravená zriadiť ďalšiu. MŠ je zaradená do siete škôl a školských zariadení a zabezpečuje predprimárne vzdelávanie ISCED 0. Prevádzková doba je od 6.00 do 19.00 h. Poplatky sú podobné ako v mestských škôlkach. Rodičia platia 15 eur mesačne režijný poplatok a 2,80 eura je stravná jednotka na deň.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2024
NKN spúšťa nový grantový program Eko ďalej
Nitrianska komunitná nadácia (NKN) spúšťa nový grantový program Eko ďalej. Žiadatelia môžu v rámci neho získať na rôzne ekologické projekty dotáciu do výšky 2500 eur.
viac
11.04.2024
Múzeum Bojnice pripravuje ďalší ročník podujatia so strašidlami
Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice pripravuje ďalší ročník strašidelného podujatia. Hororovo-romantický príbeh Spiritus Mortis vzniká v medzinárodnej spolupráci, prináša nový pohľad na estetiku aj inovatívny prístup k spôsobu hrania.
viac
13.04.2024
Za 20 rokov zrealizovali zdravotní klauni vyše 32-tis.klauniád
Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors počas svojho pôsobenia zrealizovali na Slovensku už vyše 32.000 klauniád. Pri príležitosti 20. výročia založenia občianskeho združenia o tom informovala Martina Dobšinská Novomestská zo združenia.
viac
12.04.2024
V obci Štrba pribudli špeciálne kontajnerové stojiská odolné voči medveďom
V obci Štrba pribudli špeciálne kontajnerové stojiská odolné voči medveďom. Štefánia Srebalová z tamojšieho obecného úradu na webovej stránke obce informovala, že inštaláciu na základe súhlasu samosprávy zabezpečila Správa Tatranského národného parku (TANAP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %