Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
24.02.2023 08:25

V aktuálnom roku plánuje BSK opraviť približne 55 kilometrov ciest


Ilustračná snímka: (tasr).


V roku 2023 má Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v investičnom pláne obnovy komunikácií zahrnutých 23 úsekov ciest v celkovej dĺžke približne 55 kilometrov. Celková hodnota investície, ktorá ráta aj s opravou šiestich mostov, má dosiahnuť 23 miliónov eur.


Predseda BSK Juraj Droba zdôraznil, že kraj pokračuje v komplexných rekonštrukciách regionálnych ciest s využitím moderných technológií. "Pri rekonštrukciách využívame recykláciu, vďaka čomu šetríme prírodu, dopravu materiálu aj náklady," upozornil Droba.

Jednou z technológií je recyklácia za studena na mieste, ktorú bude samosprávny kraj realizovať na 17 úsekoch a takto opraví takmer 44 kilometrov. "Celková hrúbka novej konštrukcie vozovky predstavuje 30 centimetrov, z toho 20 centimetrov tvorí zrecyklovaná vrstva a desať centimetrov nové asfaltobetónové vrstvy. Vyfrézovaný materiál sa použije na tvorbu nových nespevnených krajníc," priblížila hovorkyňa kraja Lucia Forman.

Ďalšia využívaná technológia - recyklácia za horúca na mieste sa má podľa jej slov zrealizovať na úsekoch Pezinská Baba - Pernek a Pezinok - Pezinská Baba v celkovej dĺžke 7,4 kilometra. Táto metóda umožňuje ekologické opravy úsekov v extraviláne, súbežnú realizáciu dvoch vrstiev vozovky a opätovné využitie materiálov z vozovky do nespevnených krajníc. "Takto zrekonštruované cesty majú dlhšiu trvácnosť, vyššiu rovinnosť povrchu a komfort prejazdu vozovkou," zdôraznila Forman.

Okrem spomínaných technológií plánuje kraj aj revitalizáciu vozoviek v úsekoch Malacky, Vinosady a Lozorno v celkovej dĺžke 3,6 kilometra. Pozostávať bude z odfrézovania poškodených a nevyhovujúcich vrstiev vozovky s realizáciou nových vrstiev vystužených geosyntetikom.       Správa ciest BSK má tento rok v pláne aj opravu šiestich mostov, medzi nimi most nad diaľnicou D2 v obci Závod či most cez potok za Pernekom. Krajskí cestári budú postupne vykonávať aj diagnostiku na deviatich vybraných mostných objektoch vykazujúcich porušenia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.01.2021
Gelnica chce v tomto roku investovať najmä do miestnych komunikácií
Mesto Gelnica bude v tomto roku hospodáriť s rozpočtom 6,64 milióna eur. Ako za radnicu uviedol Milo Janáč, najviac plánujú investovať do miestnych komunikácií.
viac
16.02.2021
Poslanci PSK vyčlenili na opravu mostov a ciest v kraji 5 000 000 eur
Sumu 5 000 000 eur schválili prešovskí krajskí poslanci na svojom pondelkovom online rokovaní pre Správu a údržbu ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) na opravu desiatich mostov a 15 úsekov ciest v kraji.
viac
26.04.2022
BBSK pokračuje v rekonštrukciách ciest
Banskobystrický samosprávny kraj pokračuje aj v tomto roku v rekonštrukciách ciest a mostov, ktoré má vo svojej správe.
viac
09.08.2023
Krajská samospráva má naplánovanú obnovu ciest za viac ako 60 mil. eur
Prešovský samosprávny kraj (PSK) plánuje v roku 2023 opraviť mosty a cesty za viac ako 60 miliónov eur. Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová s tým, že PSK na to využije vlastné a európske zdroje, ako aj financie z 30-miliónového úveru.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %