Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.11.2020 10:40

Uvoľnenie opatrení znova otvorilo krajské múzeá a galérie


Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove.


Múzeá a galérie v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sú opäť otvorené pre verejnosť.


Prehliadky pre individuálnych návštevníkov aktuálne ponúka Krajské múzeum v Prešove, Ľubovnianske múzeum – hrad v Starej Ľubovni, Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, Múzeum v Kežmarku, Šarišské múzeum, Tatranská galéria v Poprade a Šarišská galéria v Prešove. Informoval o tom Úrad PSK.

Od pondelka (23. 11.) sa k otvoreným kultúrnym zariadeniam pripojí aj Podtatranské múzeum v Poprade. „Naopak, Vihorlatské múzeum v Humennom zostáva nateraz pre návštevníkov zatvorené, a to najmä pre aktuálne prebiehajúce rekonštrukčné práce. Z rovnakého dôvodu je mimo prevádzky aj Hvezdáreň a planetárium v Prešove. Možnosť večerných pozorovaní v počte piatich návštevníkov plus lektor hvezdárne v súčasnosti ponúka Vihorlatská hvezdáreň v Humennom,” uviedla Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie PSK.      

Za dodržiavania všetkých hygienických opatrení je pre verejnosť prístupných aj sedem knižníc v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK v Prešove, Poprade, Bardejove, Vranove nad Topľou, Starej Ľubovni, Svidníku a Humennom. Knižnica Jána Henkela v Levoči je momentálne z technicko-prevádzkových dôvodov pre verejnosť zatvorená až do odvolania.      

Po aktuálnom čiastočnom uvoľnení protiepidemických opatrení sa pre záujemcov otvorili aj krajské divadlá. Tie môžu aktuálne odohrať predstavenia pre polovicu divákov z celkovej kapacity. Prvé takéto predstavenie odohralo Divadlo Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove v stredu 18. novembra. Divadlo Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove odohrá v nedeľu predstavenie Ťapákovci, na 11. decembra chystá veľkú premiéru muzikálu Jesus Christ Superstar.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.09.2020
V Bratislave stúpa záujem o múzeá aj knižnice
Záujem o múzeá a knižnice v Bratislave stúpa. Tvrdí to hlavné mesto a odvoláva sa pritom na svoje otvorené dáta na webe opendata.bratislava.sk. Z nich napríklad vyplýva, že najpopulárnejšie mestské múzeum v Bratislave je hrad Devín, ktoré navštívi zhruba 500 ľudí denne.
viac
22.10.2020
Hrady, knižnice, galérie a múzeá v Trenčianskom kraji sú pre verejnosť otvorené
Hrady, knižnice, galérie a múzeá v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) sú pre verejnosť prístupné aj počas núdzového stavu. Informovala o tom Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región.
viac
26.10.2020
Kultúra sa presúva do online priestoru
V súvislosti s obmedzením pohybu obyvateľstva zostane všetkých 18 kultúrnych inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti trnavskej župy pre verejnosť uzatvorených od soboty 24. októbra 2020 až do odvolania.
viac
02.11.2020
Pracoviská MV SR sú od pondelka 2. novembra opäť prístupné verejnosti
Ministerstvo vnútra po niekoľkých dňoch otvára svoje kontaktné pracoviská.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %