Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
22.11.2019 04:05

ÚVO ponúka starostom zaplavených obcí metodické usmernenie, obrátil sa na ZMOS


Ilustračná snímka (ZMOS)


Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák sa obrátil na predsedu Združenia miest a obcí Slovenska Branislava Trégera s ponukou pomoci pre zaplavené obce.


 „S ľútosťou sledujem medializované informácie zo zaplavených obcí. V prípade, že záplavy v nich zničili aj verejný majetok, starostovia obcí budú musieť zabezpečiť ich opravu prípadne novú náhradu. Aby obstarali majetok v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní, s kolegami sme pripravení poskytnúť im metodické usmernenie.“ hovorí predseda úradu Miroslav Hlivák.

Úrad už metodické usmernenie starostom poskytoval, stalo sa tak počas záplav v lete 2018 a zároveň vydal aj metodiku k obstarávaniu majetku v dôsledku mimoriadnej situácie z dôvodu záplav. „Dotknuté samosprávy budeme informovať a verím, že táto pomoc, ktorá vychádza z našej spolupráce s ohľadom na verejný záujem, bude prospešná a užitočná a zasiahnuté samosprávy čo najrýchlejšie a hlavne v súlade so zákonom vyriešia problémy, ktoré im prírodný živel spôsobil.“ povedal Branislav Tréger.

„ Vlani sme starostov zaplavených obcí usmerňovali priamo v teréne a sme pripravení urobiť tak aj teraz. Verejní obstarávatelia totiž častokrát zabúdajú na to, že keď nastane mimoriadna situácia a v jej dôsledku je potrebné pristúpiť k nakupovaniu za verejné peniaze, že to musia urobiť bezodkladne, teda nečakať týždne a mesiace, ako sa to v praxi stáva. Rozumiem, že v takýchto situáciách, keď starostovia zostanú živelnou pohromou zaskočení, zosype sa na nich množstvo povinností a na tento fakt popri tom zabúdajú.“ upozornil riaditeľ Inštitútu verejného obstarávania Jaroslav Lexa.

„Považujem za kľúčové, aby štátne orgány flexibilne reagovali na udalosti, ktoré život prinesie a  aby postupovali s ohľadom na verejný záujem. Tentokrát poskytneme metodické usmernenie podľa novely, ktorá platí od januára tohto roku.“ uzavrel Miroslav Hlivák.

Autor: (ZMOS - Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.07.2018
ÚVO ponúklo pomoc starostom pri obstarávaní odstránenia škôd po povodniach
Úrad verejného obstarávania (ÚVO) ponúka právnu pomoc starostom a primátorom obcí, ktoré minulý týždeň zasiahli povodne. Tí budú zodpovední za odstraňovanie škôd a obnovenie funkčnosti obecného alebo mestského majetku.
viac
18.08.2020
Návratná finančná výpomoc
Ministerstvo financií Slovenskej republiky predkladá na rokovanie vlády Slovenskej republiky materiál „Návrh na poskytnutie návratných finančných výpomocí obciam a vyšším územným celkom na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020“.
viac
18.09.2020
Predseda ZMOS s poľnohospodármi a potravinármi
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger prijal pozvanie liptovských poľnohospodárov a potravinárov a zúčastnil sa valného zhromaždenia Liptovskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (LPPK). Uskutočnilo sa vo štvrtok 17. septembra 2020 v Demänovskej doline.
viac
18.01.2021
Problémom pri obstarávaní nájomných bytov sú najmä nevysporiadané pozemky
Najčastejšou chybou, ktorú robia mestá a obce pri výstavbe nájomných bytov je, že ich chcú postaviť na nevysporiadaných pozemkoch. Tým nedokážu vytvoriť podmienky pre čestnú súťaž a porušujú zákon.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %