Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.04.2020 07:30

Ústredný krízový štáb schválil od stredy prvú fázu uvoľnenia opatrení


Na snímke členovia permanentného krízového štábu, zľava predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský, odborník na biochémiu Robert Mistrík a manažér pôsobiaci v oblasti IT a telekomunikácií Peter Škodný počas zasadnutia Ústredného krízového štábu SR v Bratislave 21. apríla 2020. Snímka zdroj: (tasr).


Ústredný krízový štáb v utorok schválil prvú fázu uvoľnenia opatrení proti šíreniu ochorenia COVID-19, ktoré v pondelok (20. 4.) navrhlo konzílium odborníkov.


Od stredy (22. 4.) budú otvorené obchody a prevádzky služieb do 300 m² plochy, verejné stravovanie s výdajom cez okienko, vonkajšie športoviská bez šatní a sociálnych zariadení, dlhodobé ubytovanie bez stravy,  vonkajšie trhoviská a predajne automobilov vrátane autobazárov. Informoval o tom počas zasadnutia štábu premiér Igor Matovič.

Podľa Matoviča Ústredný krízový štáb odsúhlasil zmiernenie opatrení takmer jednohlasne. Úrad verejného zdravotníctva bude špecifikovať napríklad športy, ktoré bude možné vykonávať. U trhovísk bude musieť byť zabezpečený jeden vstup a jeden výstup a predajné miesta nesmú byť bližšie ako dva metre. „V prípade, ak by sme to zobrali na ľahkú váhu a upustíme od toho štandardu, ktorý sme nastavili, tak sa nám to môže vymknúť spod kontroly, a tak, ako tieto prevádzky od zajtrajšieho dňa otvárame, tak ich za dva týždne môžeme zatvárať a ešte aj to, čo už je otvorené, budeme zatvárať, ak spoločne túto skúšku nezvládneme,” povedal premiér.

Ďalšie uvoľnenie reštrikcií vláda plánuje v troch fázach - podľa Matoviča "optimálne po dvoch týždňoch", priemerný počet nakazených však nesmie prekročiť sto ľudí denne. Pri počte viac ako 150 nakazených denne chce premiér prevádzky opäť zatvárať. Vo všetkých otvorených obchodoch a prevádzkach bude platiť súčasná podmienka minimálne 25 štvorcových metrov predajnej plochy na jedného zákazníka.

Premiér zároveň potvrdil zmenu otváracích hodín pre dôchodcov. Po novom bude pre túto ochorením COVID-19 najviac ohrozenú skupinu vyhradený predajný čas od 9.00 do 11.00 h, a to od pondelka do piatka. „S dôraznou žiadosťou pre dôchodcov, aby nakupovali len v tomto čase,” povedal Matovič. Predajne musia podľa premiéra zabezpečiť, aby v tomto čase nakupovali iba ľudia od 65 rokov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.04.2020
Mesto Myjava prijalo opatrenia v sociálnych zariadeniach
Mesto Myjava prijalo vo svojich sociálnych zariadeniach viacero opatrení na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19. Zvýšenú pozornosť venuje nízkoprahovým zariadeniam, ako sú nocľahárne, útulky či ubytovne pre bezdomovcov.
viac
28.04.2020
Mesto Snina otvorilo trhovisko i pokladnicu mestského úradu
Mesto Snina v rámci prvej vlny uvoľňovania opatrení zamedzujúcich šíreniu nového koronavírusu otvorilo v pondelok mestské trhovisko i pokladnicu mestského úradu (MsÚ). Informovala o tom Michaela Šalachová z oddelenia strategického rozvoja MsÚ.
viac
06.05.2020
Trnavská župa bude postupne otvárať kultúrne inštitúcie
V súvislosti s uvoľňovaním preventívnych opatrení v boji proti ochoreniu COID-19 bude trnavská župa postupne otvárať svoje kultúrne inštitúcie. Otvorené budú múzeá, galérie a knižnice. Osvetové centrá, hvezdáreň či divadlo, ktorých činnosť je založená na hromadných akciách, ostávajú zatvorené.
viac
07.05.2020
Bratislavskú Zoo otvorili v stredu opäť pre verejnosť
V Bratislave otvorili v stredu (6. 5.) takmer po dvoch mesiacoch pre verejnosť zoologickú záhradu v Mlynskej doline. Platiť tam však budú viaceré hygienické opatrenia. Zoo Bratislava o tom informuje na svojom webe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %