Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
11.06.2019 03:55

Ústavnoprávny výbor odobril spôsob sčítania obyvateľstva v roku 2021


Ilustračná koláž


Blížiace sa sčítanie obyvateľov, domov a bytov na Slovensku bude Štatistický úrad (ŠÚ) SR realizovať v období od 1. júna 2020 do 31. marca 2021. Integrované sčítanie má znížiť administratívu a spresniť údaje.


V prípade sčítania obyvateľov sa zber dát uskutoční od 15. februára do 31. marca 2021, zber dát v prípade sčítania domov a bytov sa začne 1. júna 2020 a bude trvať do 12. februára 2021. Vyplýva to z návrhu zákona o sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2021, ktorý v utorok odobrili členovia parlamentného ústavnoprávneho výboru.       

Členovia výboru zároveň navrhli zmenu v sadzbách pokút. Návrh zákona má totiž určiť aj správne delikty za porušenie povinností podľa zákona. V prípade sčítania osôb by mohla za neposkytnutie údajov podľa zákona uložiť obec pokutu vo výške od 25 do 250 eur. Pôvodný návrh zákona počítal s rozpätím sadzby od 50 do 500 eur. Ostatné návrhy v otázke pokút ostali nezmenené. V prípade porušenia povinnosti správcom bytového domu sa výška pokuty môže pohybovať v rozmedzí od 250 do 1500 eur. Zákon vymedzuje aj sankcie za porušenie povinnosti zachovávať mlčanlivosť o vyzbieraných údajoch, v tomto prípade môže ŠÚ uložiť pokutu vo výške 200 až 5000 eur.       

Okrem zníženia administratívnej záťaže respondentov by mala integrovaná forma sčítania zvýšiť kvalitu údajov a informácií a prispieť k harmonizácii údajov o počte obyvateľov. Sčítacie formuláre majú byť dostupné okrem štátneho jazyka aj v jazyku maďarskom, rómskom, rusínskom, ukrajinskom, anglickom, francúzskom a nemeckom.       

Povinnou osobou pre sčítanie obyvateľov je samotný obyvateľ, respektíve jeho zákonný zástupca, alebo zriaďovateľ či zakladateľ zariadenia. Povinnou osobou pre sčítanie domov a bytov je obec a správca bytového domu.       

Návrh zákona má vymedziť údaje, ktoré sa zisťujú sčítaním, určuje činnosti kontaktného miesta, postavenie, práva a povinnosti asistenta sčítania, vrátane podmienok jeho vymenovania, úlohy ŠÚ, obce a spolupracujúcich ministerstiev, taktiež postup pri sčítaní osobitných kategórií obyvateľov, spôsob spracovania údajov z elektronických formulárov a administratívnych zdrojov i ochranu pred zneužitím získaných údajov.       

Zákon má zabezpečiť získanie vzájomne prepojených, spoľahlivých, porovnateľných, unikátnych údajov a informácií o stave spoločnosti, jej demografických, sociálno-ekonomických a kultúrnych štruktúrach, o životných podmienkach obyvateľov a bývaní.       

Sčítanie bude súčasťou celosvetového programu populačných, domových a bytových cenzov uskutočňovaných pod záštitou Európskej únie a Organizácie Spojených národov. Členské štáty EÚ majú povinnosť uskutočniť sčítanie v tom istom roku (2021) a zisťovať údaje podľa rovnakých, respektíve porovnateľných definícií.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.05.2019
Integrované sčítanie v roku 2021 má znížiť administratívu a spresniť údaje
Blížiace sa sčítanie obyvateľov, domov a bytov na Slovensku bude Štatistický úrad (ŠÚ) SR realizovať v období od 1. júna 2020 do 31. marca 2021.
viac
29.01.2021
Asistované sčítanie obyvateľov, domov a bytov v roku 2021
Poslanci NR SR schválili 28. januára 2021 novelu zákona, ktorou sa mení a dopĺňa zákon č. 223/2019 Z. z. o sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Predkladateľom zákona je Štatistický úrad SR.
viac
29.01.2021
Novela zákona o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách
Prevod majetkovej účasti štátu, samosprávneho kraja alebo obce na prevádzke verejných vodovodov či kanalizácií sa obmedzí. Zamedziť sa má jej prevodu do súkromných rúk, ostať by tak mala vo verejnom záujme.
viac
24.08.2021
ÚMS má zásadné pripomienky k Návrhu zákona o podpore štátneho nájomného bývania
Únia miest Slovenska (ÚMS) má zásadné pripomienky k Návrhu zákona o podpore štátneho nájomného bývania z dielne poslanca NRSR Miloša Svrčeka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %