Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
12.11.2021 11:30

Úspešné projekty realizované pre kultúru a vzdelávanie v obci Vinosady


Snímka zdroj: (obec Vinosady).


Bez zaťaženia obecného rozpočtu sme získali Kultúrne leto, vybavenie pre knižnicu, aj nové dvere a prístrešok pre návštevníkov obecného nádvoria počas podujatí.


A takto postupne, pomocou grantov, sa nám darí z pôvodne zanedbaného nádvoria vytvárať miesto na stretávanie sa celej našej komunity. Plnohodnotné využívanie nového, príjemného multifinkčného priestoru sa ukázalo najmä počas leta, kedy sa na nádvorí uskutočnila séria kultúrnych podujatí s názvom „Včera večer na dvore“,so zameraním na gastronómiu, tradície a remeslá. Po celodennej práci v chotári sa v minulosti dvor stával miestom rodinných aj spoločenských stretnutí a po práci sa bolo treba najesť. Prvým podujatím Kultúrneho leta bola preto Letná kuchyňa. Ženy z Klubu žien predviedli ako sa vyrába tradičná závarka do svadobnej polievky – frkacúle. Návštevníci si poctivú ručnú výrobu mohli vyskúšať a naučiť sa tiež, aj s pôvodným náradím na to určeným, a potom ochutnať aj domácu slepačiu polievku s čerstvými frkacúlami. Druhým letným podujatím bolo Pradienko moje, kde sa návštevníci mohli oboznámiť s procesom spracovania vlny. Vlnu triedili, česali kramličkami alebo na bubnových česačkách. Načesanú vlnu sme spriadali na kolovrátku a priadzu potom tkali na krosnách. Najmä pre deti bola zaujímavá skúsenosť zistiť, aké prácne bolo v minulosti vyrobiť si oblečenie a textílie do domácnosti. V poradí tretím letným podujatím boli Vyšívačky a Vatra SNP spojené s malou výstavou vyšívaných lajblíkov, čepcov, obrusov a obrúskov. Bolo zaujímavé zistiť ako sa taký čepiec vyrába a opatruje, akým spôsobom sa skladá čipka do čepca, ako sa vzory prekresľujú na látku a následne vyšívajú. Na prvom podujatí a na vatre vystupovala aj dychová hudba Vinosadka, naše obecné kultúrne dedičstvo. Snažíme sa, aby muzikanti pútali nielen svojou výbornou hudbou, ale zároveň reprezentovali obec s presahom do iných tradícií. Chystáme pre nich krojové vyšívané košele, vyrobené a vyšité podľa pôvodných vinosadsých vzorov. Lenivé leto vystriedala jeseň a v našej Obci s vínnou tradíciou nastal čas oberania a spracovania hrozna. Na podujatí Vincúrov kumšt bola pre návštevníkov v obecnej pivnici pripravená degustácia v tme a atraktívym bonusom pre malých aj veľkých bola komentovaná prehliadka v najstaršej pivnici v obci, známej ako Fraňova pivnica.

Ukončenie cyklu podujatí Včera večer na dvore bolo opäť vlnou. Pre tie záujemkyne, ktoré mali chuť zistiť ešte o čosi viac o tom ako sa spracováva slovenská vlna sa konal dva víkendy za sebou celodenný kurz spracovania a pradenia vlny na kolovrátkuspolu s prednáškou o tomto remesle. Projekt „Včera večer na dvore“ z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

V budúcnosti by mala byť v obecnej pivnici predajňa vinosadského vína. Návštevníci podujatí, alebo cyklisti, ktorí sa tu zastavia na osvieženie, si budú môcť vybrať a zakúpiť niektoré zo znamenitých vinosadských vín.Takáto aktivita obce, ktorá by podporila cestovný ruch a povedomie o obci si bude vyžadovať vytvorenie pracovného miesta – pivničného, ktoré by bolo zastrešené prostredníctvom Úradu práce alebo sociálnym podnikom. Aby mohli byť vzorky vín stále umiestnené v obecnej pivnici, potrebuje pivnica osadiť dvere, ktorých zakúpenie už podporila Oblastná organizácia cestovného ruchu - OOCR. Pre pohodlie návštevníkov a krytie sedenia pred dažďom bude slúžiť drevený prístrešok na nádvorí. Získať financie na prístrešok sa podarilo vďaka podpore projektu Nadácie Pontis v grantovom programe “Vy rozhodujete, my pomáhame“. Počas zimných dní bude svoje priestory ponúkať aj obecná knižnica. Pôvodne sídlila v budove základnej školy, ale z dôvodu rekonštrukcie MŠ musela uvoľniť svoje miesto deťom v školskom klube. Nové priestory knižnice budú vybavené novými knižničnými regálmi, počítačom. Tešiť sa môžete na spoločné čítanie, rôzne besedy a klubové stretnutia v knižnici. Vybavenie knižnice bolo zakúpené z financií získaných z verejných zdrojov vďaka podpore FPU.

Našim donorom patrí veľké poďakovanie. Som veľmi rada, že si všímajú a pozitívne reagujú na snahu nás všetkých, obyvateľov obce, zkultúrňovať svoje miesto pre život.

Autor: (Ivana JURÁČKOVÁ, starostka obce)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.01.2021
Šaľa poskytne dotácie pre oblasť kultúry v celkovej výške 10 000 eur
Mesto Šaľa vyzýva záujemcov o poskytnutie dotácií z rozpočtu mesta pre oblasť kultúry pre rok 2021, aby predložili svoje žiadosti.
viac
04.05.2021
PSK podporil projekty v regiónoch za 1,28 milióna eur
Prvý tohtoročný balík peňazí do regiónov z krajských dotačných výziev odklepli poslanci Prešovského samosprávneho kraja v pondelok 3. mája. Podporili 478 žiadostí v celkovej hodnote 1,28 milióna eur. A to v rámci Výzvy Mikroprogram PSK.
viac
01.06.2021
Na kultúrne projekty menšín rozdelil FPKNM v roku 2020 takmer 8 mil. eur
Fond na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM) v roku 2020 prerozdelil finančnú pomoc v celkovej výške 7 950 311 eur, podporu získalo 1509 projektov.
viac
11.06.2021
V prvom kole župa rozdelila 300 tisíc eur z Fondu na rozvoj TTSK
Trnavská župa vyhodnotila prvé kolo premiérového ročníka výzvy na predkladanie žiadostí o podporu z Fondu na rozvoj Trnavského kraja. Z celkového objemu 450 tisíc eur, ktoré sú vyčlenené na túto výzvu, bolo v prvom kole rozdelených 300 tisíc eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %