Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.02.2020 10:00

Úrady budú na Zemplíne preverovať bezpečnosť živočíšnych produktov


Ilustračná snímka: (int.).


Zdravotnú bezpečnosť živočíšnych produktov z domácich chovov v oblastiach, kde sa na Zemplíne predpokladá zvýšená kontaminácia PCB látkami, preveria úrady.


V spoločnom vyhlásení o tom informovali Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.      

„Príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva a regionálne veterinárne a potravinové správy spolu so Slovenskou zdravotníckou univerzitou budú vzájomne súčinné pri príprave akčného programu na odber vzoriek živočíšnych potravín z domácich chovov a budú sa spoločne podieľať na laboratórnom vyšetrovaní týchto vzoriek. Na základe výsledkov laboratórnych vyšetrení budú obyvatelia príslušných oblastí informovaní, či živočíšne produkty z drobnochovov sú vhodné na spotrebu,” uvádza sa vo vyhlásení s tým, že na postupe vo veci laboratórneho preverovania zdravotnej bezpečnosti živočíšnych produktov z domácich chovov z inkriminovaných území sa zástupcovia oboch úradov a tiež experti zo Slovenskej zdravotníckej univerzity dohodli v stredu na spoločnom pracovnom stretnutí.      

Odoberaniu vzoriek z domácich chovov má predchádzať stretnutie odborníkov so starostami dotknutých obcí. Cieľom má byť diskusia k všetkým vzniknutým otázkam k téme a tiež k pripravovaným krokom súvisiacim s odberom vzoriek z domácich chovov. Dôjsť k nemu má "v dohľadnej dobe".      

Úrady tiež vo vyhlásení informujú, že situáciu na Zemplíne v súvislosti s vyhlásením mimoriadnej situácie v lokalite Chemko Strážske, súvisiacej s dlhoročnou environmentálnou záťažou, podrobne sledujú.      

Na zdravotné riziká súvisiace s expozíciou ľudského organizmu PCB látkam upozornil informačný leták vydaný ÚVZ SR. Keďže medzi občanmi dotknutých obcí vyvolal množstvo otázok, starostovia 11 obcí z okresov Vranov nad Topľou a Michalovce a tiež poslanec Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja Peter Kocák zaslali na oba štátne úrady list, v ktorom žiadali o doplnenie informácií.      

Ako informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková, PCB sú chemické zlúčeniny, ktoré boli v minulosti považované za zdraviu neškodné. Používali sa ako súčasť náterových hmôt, ako teplonosné kvapaliny vo výmenníkoch tepla či izolačné kvapaliny v transformátoroch a kondenzátoroch. Ako uviedla, ich toxické vlastnosti na človeka, živočíchy a životné prostredie preukázal až následný výskum. Rozkladu v prostredí podliehajú pomaly. Sú dobre rozpustné v tukoch, preto majú schopnosť bioakumulácie v tukových tkanivách živočíchov i človeka s možným postupným uvoľňovaním do krvného obehu. „Treba však zdôrazniť, že tieto látky nepredstavujú pre ľudské zdravie riziko akútneho poškodenia zdravia,” doplnila Račková.      

Podľa hovorcu ministerstva vnútra Petara Lazarovova bolo v štátnom podniku Chemko Strážske od roku 1959 do roku 1989 pod značkami Delor, Hydelor a Delotherm vyrobených približne 22 000 ton PCB látok.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.03.2020
Počas geologického prieskumu odkaliska Poša preskúmajú i vodu zo studní
Súčasťou geologického prieskumu, ktorý v oblasti odkaliska Poša, Kyjovského potoka a Ondavy začal realizovať Štátny geologický ústav Dionýza Štúra (ŠGÚDŠ), bude aj odber vzoriek vody z domových studní obyvateľov v skúmanej oblasti. Potvrdila to riaditeľka pre geológiu ŠGÚDŠ Alena Klukanová.
viac
24.11.2020
Najviac PCB zaznamenali u zvierat z okolia odkaliska Poša
Otázkou rozsahu kontaminácie polychlórovanými bifenylmi (PCB) v regióne Zemplína v súvislosti s environmentálnymi záťažami bývalého štátneho podniku Chemko Strážske a odkaliska Poša sa zaoberali aj veterinári.
viac
14.12.2020
Rezort pôdohospodárstva urobí maximum pre odstránenie PCB látok
Problematika úniku škodlivých polychlórovaných bifenylov (PCB) na Zemplíne bola podľa rezortu pôdohospodárstva viac ako tridsať rokov po ukončení ich výroby prehliadaná a neriešená. Poslanci preto prijali uznesenie, ktoré obsahuje osem bodov na riešenie tejto závažnej environmentálnej záťaže.
viac
23.08.2021
Stanovisko ministerstva vnútra k sanačným prácam v Chemku Strážske
Problematika environmentálnej záťaže spojenej s prítomnosťou PCB látok v Chemko Strážske a jeho okolí bola vyše 30 rokov neriešená a ignorovaná.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %