Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
17.01.2022 10:40

Únia miest Slovenska pomáha mestám budovať manažérov udržateľnosti


Ilustračná snímka.


Len zdravé, bezpečné a udržateľné mestá dokážu odolávať krízam a reagovať na potreby svojich obyvateľov i na meniace sa trendy v spoločnosti.


Rok 2022 sa bude niesť v znamení zásadných rokovaní o dosiahnutí klimatickej neutrality do roku 2050, k čomu sa členské štáty EÚ zaviazali. Nevyhnutná zelená transformácia tlačí štát, mestá i súkromný sektor do odvážnych rozhodnutí. Manažérske zručnosti v oblasti udržateľného rozvoja sú preto jednou z priorít a patria medzi najdôležitejšie odbory dneška a budúcnosti. Zástupcovia Únie miest Slovenska (ÚMS) a niektorých členských miest úspešne absolvovali prvý ročník Akadémie managementu udržateľnosti pre municipality v spolupráci s prestížnou českou univerzitou.

Akadémiu organizovalo Centrum managementu udržateľnosti a etiky Fakulty podniko-hospodárskej Vysokej školy ekonomickej v Prahe. Na programe participoval tím Asociácie manažérov a manažérok udržateľnosti a partnerom sa stalo krajské mesto Jihlava. Program bol určený odborníkom v samospráve ale aj politickým predstaviteľom. Kvalitu programu garantoval tím akademikov a expertov z praxe, ktorí patria k zakladateľom odboru udržateľnosti v Českej republike. Cieľom programu bolo naučiť účastníkov efektívne využívať manažérske nástroje pre nastavovanie a dosahovanie cieľov udržateľnosti v oblasti energetiky, mobility a cirkulárnej ekonomiky s prepojením na finančné nástroje ale aj  sociálne aspekty pri tvorbe udržateľných projektov. Trojmesačné vzdelávanie Akadémie udržateľnosti pre municipality prebiehalo, vzhľadom na epidemické opatrenia, v online priestore od posledného septembrového týždňa 2021 do druhého januárového týždňa 2022. Do programu sa zapojili členské mestá ÚMS - Bratislava, Košice, Kežmarok, Hlohovec, Banská Bystrica, Zlaté Moravce, Partizánske a Žilina. Za Českú republiku sa vzdelávacieho programu zúčastnili mestá Praha, Jihlava, Kutná Hora, Zábřeh, Louny, Dubňany, Ústí nad Labem a Třeboň.

Jana Červenáková, výkonná viceprezidentka ÚMS: „Slovensko má pred sebou kľúčové klimatické záväzky, ktorých plnenie si bude vyžadovať ťažké, odvážne a až vizionárske rozhodnutia a spoluprácu všetkých relevantných partnerov. Súčasná vládna koalícia nemá jednotný postoj k ochrane klímy a práve tento rok bude jednotnosť a spolupráca zásadná. ÚMS je presvedčená, že mestá zohrávajú kľúčovú úlohu pri riešení klimatickej krízy v konkrétnych územiach a je nevyhnutné, aby boli na to odborne, kapacitne a finančne pripravené. Kvalitné vzdelávanie a budovanie kapacít by preto malo byť samozrejmosťou.“

Jaroslav Pašmik, vedúci Centra managementu udržateľnosti a etiky: „Z posluchačů prvního ročníku Akademie mám skvělý pocit. Vytvořila se komunita zapálených politiků, manažerů a specialistů. Nyní jsou lépe vybaveni kompetencemi a připraveni na překonávání překážek při přechodu měst na zdravější způsob fungování. Děkuji Unii měst Slovenska, bez jejíž podpory bychom nikdy nezískali tak skvělé studenty ze Slovenska.“  

Únia miest Slovenska zastupuje aktuálne 61 členských miest, ktoré obhajujú záujmy vyše dvoch miliónov obyvateľov Slovenska. Aj preto veríme, že hlas našich miest má, aj pri riešení tejto témy, svoju váhu a svoj prínos.

Viac informácii o programe nájdete tu:

https://ammur.cz/akademie/municipality/

 

Autor: (Daniela PIRŠELOVÁ, hovorkyňa ÚMS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.01.2021
Únia miest Slovenska podporuje iniciatívu „Klíma ťa potrebuje“
Mestá budú postupne vyhlasovať stav klimatickej núdze, nechcú čakať na štát.
viac
09.04.2021
Riešenie klimatickej krízy si od samospráv vyžaduje čas, prácu aj financie
Riešenie klimatickej krízy a jej následkov si od samospráv vyžaduje viac času, práce, financií a personálnych kapacít. Uviedla to hovorkyňa Únie miest Slovenska (ÚMS) Daniela Piršelová.
viac
30.04.2021
Vyhlásenie stavu klimatickej núdze v mestách musí schváliť zastupiteľstvo
Vyhlásenie stavu klimatickej núdze v mestách musí schváliť mestské zastupiteľstvo. Je na každom meste, ako a kedy k vyhláseniu pristúpi. Malo by však mať predstavu, aké konkrétne kroky môže proti klimatickej kríze urobiť ďalej.
viac
25.02.2022
Stanovisko ÚMS k aktuálnej situácii na Ukrajine
Mestá sú pripravené byť maximálne nápomocné a podať pomocnú ruku a podporu našim ukrajinským susedom. Zhodli sa na tom zástupcovia miest Únie miest Slovenska na včerajšom mimoriadnom online rokovaní k aktuálnej situácii na Ukrajine.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %