Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
09.12.2023 01:55

ÚMS: Zmena volebného systému má zlepšiť zastúpenie regiónov v NR SR


Prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček počas tlačovej konferencie. Snímka: TASR - Pavol Zachar


Únia miest Slovenska navrhuje zmeniť volebný systém, v ktorom by zlepšil zastúpenie regiónov v Národnej rade (NR) SR. Návrh predstavilo ÚMS na stredajšej tlačovej konferencii.


Obyvateľom má pomôcť poznať svojich zástupcov v parlamente, ktorí prijímajú rozhodnutia s vplyvom na kvalitu života v mestách a regiónoch.         

"Mestá a regióny sú v zložitej situácii aj preto, lebo poslanci NR SR často riešia problémy bez uvedomenia si toho, aký vplyv majú ich rozhodnutia na samosprávy. Rozdeľovať štátnu politiku od regionálnej a komunálnej nie je správne," skonštatoval prezident ÚMS Richard Rybníček.         

Návrh spočíva v zachovaní celoštátneho obvodu, avšak len na účely spočítania hlasov a rozdelenia mandátov medzi politické strany. Vo všetkých ďalších krokoch už systém pracuje s ôsmimi obvodmi v rámci súčasných vyšších územných celkov. Znamenalo by to, že politické strany by zostavovali niekoľko kandidátnych listín, nie iba jednu, ako je tomu v súčasnosti. Súčasný volebný systém pracuje v dvoch krokoch.         

V prvom kroku by systém spočítal hlasy a pridelil mandáty stranám, v druhom by vyhodnotil výsledky prednostného hlasovania a stanovil, ktorí kandidáti sa stanú poslancami NR SR. Návrh tak podľa ÚMS vkladá do tejto štruktúry "medzikrok" v podobe rozdelenia mandátov do jednotlivých regiónov.         

"Návrh ÚMS je návrhom do diskusie, o ktorom sme presvedčení, že prinesie spravodlivejšie a vyvážené rozloženie zastúpenia regiónov vo volebnom systéme, čo je výhoda pre obyvateľov Slovenska," konštatoval autor návrhu zmeny Peter Spáč. Únia verí, že všetky politické strany prejavia záujem o diskusiu aj o tomto návrhu.         

Zmenu volebného systému presadzuje ÚMS dlhodobo. V roku 2020 schválil Snem ÚMS dokument Dozrel čas na zmeny. Obsahuje všetky požiadavky únie v oblasti reformy verejnej správy smerom k centrálnej vláde a politickým stranám vrátane návrhu na zmenu volebného systému.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.07.2016
Do nového dopravného značenia chce Trenčín investovať 315 000 eur
V súvislosti so zmenou systému parkovania v Trenčíne vyhlási mesto verejnú súťaž na nové dopravné značenie na vybraných komunikáciách v meste za 315 000 eur.
viac
26.11.2020
Ministerstvo bude spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy
Ministerstvo financií (MF) SR bude veľmi intenzívne spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy.
viac
28.05.2021
Stretnutie ZMOS a ÚMS s prezidentkou kvôli stavebnej legislatíve
Prezidentka Zuzana Čaputová sa vo štvrtok 27. mája 2021 stretla s predstaviteľmi Zduženia miesta a obcí Slovenska (ZMOS) a Únie miest Slovenska (ÚMS) v súvislosti s pripravovanou stavebnou legislatívou.
viac
09.11.2021
Únia miest má vlastnú predstavu o úprave volebného systému pri voľbách do NR SR
Únia miest Slovenska (ÚMS) má vlastnú predstavu o úprave volebného systému pri voľbách do Národnej rady SR. Je presvedčená, že zmena volebného systému do NRSR je úzko previazaná s navrhovanými princípmi spravodlivej deľby moci v štáte a posilnením miestnej a regionálnej úrovne pri správe štátu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %