Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
17.02.2024 12:05

UMB pripravuje projekt monitoringu bezpečnosti a pohybu osôb v škole


Ilustračná snímka (TASR)


Univerzita Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici pripravuje projekt monitoringu bezpečnosti a pohybu osôb vo svojich priestoroch. V súvislosti s aktuálne diskutovanými bezpečnostnými opatreniami na školách to uviedol rektor UMB Vladimír Hiadlovský.


"Finálny projekt bude vychádzať z interných špecifických potrieb jednotlivých súčastí univerzity, platnej legislatívy v oblasti nakladania s osobnými údajmi a dopytu spoločnosti po všeobecnej bezpečnosti na vysokých školách. Opatrenia budú mať charakter kontrolovaného vstupu do budov univerzity prostredníctvom kamerového systému a vybudovania fyzických bariér vstupu, ako otváranie dvier elektronickou kartou, turnikety a podobne," vysvetlil Hiadlovský.         

Základnú prekážku pri následnej implementácii projektu vidí rektor predovšetkým vo finančných zdrojoch. "Systém kontrolovaného vstupu vyžaduje vysokú počiatočnú investíciu a následné zvýšenie personálnych kapacít v oblasti IT, ktoré budú univerzitný systém spravovať," zdôraznil Hiadlovský.         

V súčasnosti je UMB v procese internej analýzy s využitím bezpečnostných prvkov, ktorými aktuálne univerzitná infraštruktúra disponuje.         

Do avizovaného bezpečnostného auditu sa UMB plánuje zapojiť. "Vítame iniciatívu ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže pomôcť vysokým školám," dodal pre TASR jej rektor.

Banskobystrická univerzita má sedem fakúlt - ekonomickú, pedagogickú, filozofickú, právnickú, fakultu prírodných vied, fakultu politických vied a medzinárodných vzťahov a najmladšiu, ktorá vznikla od 1. januára tohto roka, fakultu telesnej výchovy, športu a zdravia.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.04.2017
Výstavbu novej školy môžu zastaviť spory v samospráve
Výstavba novej školy v Chorvátskom Grobe pokračuje, podľa starostu obce Radovana Benčíka však nevedno dokedy. Na dokončenie stavby si totiž musí obec vziať úver, snahy rokovať o jeho schválení v zastupiteľstve však zatiaľ skončili neúspechom.
viac
26.11.2017
Turiec očami detí II.
Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK pripravilo pre deti predškolského veku projekt pod názvom Turiec očami detí II. Projekt je podporený z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia a spolufinancovaný s podporou Žilinského samosprávneho kraja.
viac
01.02.2019
Trieda budúcnosti v Michalovciach
V roku 2018 sa Základnej škole P. Horova Michalovce podarilo vybudovať prvú slovenskú Triedu budúcnosti.
viac
10.03.2020
Zrekonštruovaná škôlka Na Hôrke získala aj inovatívne hracie prvky
Investícia stála 246 582 eur, mesto sa na tejto sume podieľalo päť percentnou účasťou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %