Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
06.02.2023 09:30

TTSK chystá čerpanie nových eurofondov, v rade partnerstva sú aj obce a mestá


Snímka zdroj: (TTSK).


O rozdelení 112,3 milióna eur z Európskych štrukturálnych a investičných fondov v programovom období rokov 2021 až 2027 pre Trnavský samosprávny kraj (TTSK) bude rozhodovať Rada partnerstva pre integrovaný územný rozvoj.


Jednou z jej štyroch komôr je komora miestnej územnej samosprávy. Informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič.

"Vlani sme zorganizovali sériu stretnutí so zástupcami obcí a miest na zoznámenie sa s architektúrou nových eurofondov a s princípmi fungovania rady. Medzičasom nastala vynútená zmena jej štatútu, z nej vyplynula potreba vymenovať členov komôr nanovo. Za účelom uľahčenia dohody v území sme iniciovali ďalšiu sériu stretnutí," povedal. Spoločným cieľom je sfunkčniť radu tak, aby mohla zasadať a rozhodovať o tom, ktoré projektové zámery budú spolufinancované z nových eurofondov. "Som presvedčený, že vďaka ich efektívnemu čerpaniu na realizáciu zmysluplných projektov dokážeme pokročiť v modernizácii nášho kraja. Vyhlásenie prvých relevantných výziev očakávame v najbližšom období," doplnil Viskupič.

Štyri komory Rady partnerstva – Komora regionálnej samosprávy, Komora miestnej samosprávy, Komora štátnej správy a Komora sociálno-ekonomických partnerov – majú spolu 57 členov. Až 23 z nich zastupuje obce a mestá. Ich počet a váha hlasov za jednotlivé okresy bola stanovená prepočtom založenom na počte obyvateľov. Nominantov si spomedzi seba vybrali starostovia a primátori. V rámci úpravy štatútu došlo k integrácii komory miestnej samosprávy s komorou územia udržateľného mestského rozvoja Trnava. Krajské mesto spolu s 12 okolitými obcami disponuje eurofondovou alokáciou vo výške 37 miliónov eur. Tieto prostriedky sú nad rámec 112,3-miliónovej alokácie určenej na napĺňanie Integrovanej územnej stratégie TTSK.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.09.2020
Sekcia ekonomiky a financovania hlavne k zákonu o miestnych daniach
V priestoroch Kancelárie ZMOS sa vo štvrtok 17. septembra 2020 uskutočnilo rokovanie odbornej sekcie ekonomiky a financovania Rady ZMOS.
viac
09.11.2020
B. Gröhling deklaroval podporu fungovaniu mládežníckych parlamentov
Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) deklaroval podporu mládežníckym parlamentom. Otázka zabezpečenia financií na ich fungovanie je podľa jeho slov aj súčasťou diskusie pri tvorbe novej Stratégie pre mládež SR na nasledujúce roky.
viac
18.01.2021
Rada partnerstva schválila Vstupnú správu PHRSR 2022-2030
Rada partnerstva pre integrovaný územný rozvoj Trnavského samosprávneho kraja na roky 2021-2027 schválila 13. januára 2021 Vstupnú správu pre vypracovanie strategického dokumentu Programu hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja Trnavského samosprávneho kraja na obdobie rokov 2022 až 2030.
viac
27.02.2021
Rezort regionálneho rozvoja s regiónmi o eurofondoch
Žiadatelia i prijímatelia dostanú ďalšiu odbornú pomoc pri príprave a realizácii projektov vďaka špecializovaným technickým sekretariátom pri Rade partnerstva, ako aj regionálnym centrám ministerstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %