Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
03.04.2023 11:40

Trnavský kraj na jar ponúka Lesopotulky a splav troch riek


Ilustračná snímka: (tasr).


Počnúc sobotou 15. apríla je pre turistov v Trnavskom samosprávnom kraji rezervovaných spolu sedem jarných sobôt na tohtoročné Lesopotulky a pridá sa k nim 22. apríla aj splavovanie troch riek.


Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj pripravila na jarnú sezónu pokračovanie úspešných akcií z uplynulých rokov. Informovala o tom Petra Hencelová z KOCR.

Účastníkov nenáročných Lesopotuliek budú sprevádzať geológ, zoológ alebo lesný pedagóg - podľa toho, o ktorú lokalitu pôjde. "Prebádame krasovú krajinu, v ktorej pramení rieka Trnávka, zažijeme očarujúce výhľady na kopanice, navštívime piesočné duny plynule prechádzajúce do borovicového lesa. Odborníci odpovedia na otázky o činnosti jaskyniarov i o fungovaní lesa. Spoznáme proces formovania krajiny aj históriu úzkokoľajky v Malých Karpatoch. Pri troche šťastia budeme pozorovať divoké vtáctvo i vysokú zver," uviedla Hencelová.

Prvé tri termíny Lesopotuliek sú zamerané na neživú prírodu. V sobotu 15. apríla je témou K prameňu Trnávky, Kuchynsko-orešanským krasom sa pôjde 22. apríla, Naprieč Smolenickým krasom o týždeň neskôr 29. apríla. Okruh pri Váhu poteší milovníkov vtáctva 6. mája, o živej prírode bude reč aj počas ďalších troch zážitkových výletov Obrázkovou horou 13. mája, Majdánskym chotárom 20. mája a Šaštínske duny prídu na rad 27. mája.

Záujemcovia o vodácke podujatie S Vesnou na vodu si túto jar môžu vybrať, ktorú z riek v Trnavskom kraji 22. apríla splavia. Výlet po Malom Dunaji sa začne pri vodnom mlyne v Tomášikove a skončí sa v obci Jahodná. Štart ďalšieho, približne trojhodinového splavu dunajských ramien je v obci Vojka nad Dunajom. O niečo dlhší výlet po rieke Váh sa začne pri obci Sokolovce a cieľom bude Hlohovec. "S Vesnou možno obdivovať krásy prebúdzajúcej sa prírody z úplne novej perspektívy. Netreba sa ničoho báť. Na začiatku každého splavu absolvujú účastníci rýchlokurz, k dispozícii budú mať všetko potrebné vybavenie. A na riekach ich budú sprevádzať skúsení splavovatelia," vysvetlila Hencelová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2021
KOCR Trnavský kraj pripravila dušičkový zážitok na Dunaji
Splav pod názvom Dunajský svetlonos, ktorý pripravila Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj, sa uskutoční na mieste, kde sa zvyčajne v tomto termíne rieky nesplavujú.
viac
29.10.2021
Založenie oblastnej organizácie cestovného ruchu Matúšova zem - Mátyusföld
Včera 28. novembra 2021 na ustanovujúcom valnom zhromaždení v Neogotickom kaštieli v Galante založilo šesť miest a obcí okresu Galanta s podporou TTSK a KOCR Trnavský kraj, novú Oblastnú organizáciu cestovného ruchu Matúšova zem – Mátyusföld.
viac
21.02.2023
Na podporu projektov komunít a obcí vyčlenil Trnavský kraj 1,3 milióna eur
Obce, mestá, miestne akčné skupiny, neziskové organizácie či poskytovatelia zdravotnej starostlivosti sa môžu začať uchádzať o finančnú podporu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).
viac
03.10.2023
TTSK otvoril prihlasovanie návrhov na ocenenie Ekologický čin roka 2023
Aj v aktuálnom 13. ročníku súťaže Ekologický čin roka chce Trnavský samosprávny kraj (TTSK) oceniť kolektívy a jednotlivcov, ktorí prispeli k ochrane a tvorbe životného prostredia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %