Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
24.02.2022 01:38

Trnava získala 7,6 mil. eur na šesť projektov vo verejnom priestore


Na snímke primátor Trnavy Peter Bročka. Snímka zdroj: (tasr).


Nenávratné finančné príspevky (NFP) na šesť projektov v celkovej výške 7,6 milióna eur získalo mesto Trnava z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).


Výzva bola zameraná na zlepšovanie environmentálnych aspektov v mestách prostredníctvom budovania prvkov zelenej infraštruktúry, na adaptáciu urbanizovaného prostredia na zmenu klímy a zavádzanie systémových prvkov znižovania znečistenia ovzdušia a hluku. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

„Príprava týchto projektov trvala roky a len vďaka dlhodobej pripravenosti a vysokej kvalite naše investičné akcie uspeli v konkurencii hodnotenia projektov iných miest a samosprávnych krajov. A toto sú len niektoré z projektov, na ktoré sme tento rok získali a získame externé zdroje,“ konštatoval primátor Peter Bročka. Vďaka získaným prostriedkom ušetrí mesto podstatnú časť výdavkov z verejného rozpočtu. Tie budú môcť byť využité na ďalšie investície, ktoré skvalitnia život v Trnave.

Podporu 1,305 milióna eur získal projekt rekonštrukcie Zeleného kríčka. Ide o lokalitu autobusového nástupišťa v spojitosti s centrom mesta, zároveň vzniká nový priestor pred Galériou Jána Koniarka s fontánou a sedením, buduje sa cyklotrasa, nová lávka pre peších cez riečku Trnávka. Stavebné práce sa začali v apríli minulého roka. „Ide o jeden z najväčších aktuálnych projektov mesta, hotový by mal byť do konca apríla,“ informovala hovorkyňa.

Sumu 548 180 eur z celkových nákladov 703 000 eur získal projekt obnovy športového areálu pri základnej škole na Ulici Maxima Gorkého, ktorý už slúži širokej verejnosti. Vybudovali sa dve nové ihriská na kolektívne loptové hry, bežecký ovál, piesková plocha, vrhačský sektor pre guliarov a kladivárov, workoutové a posilňovacie stroje, detské ihrisko s pitnou vodou a mobiliárom. Už o niekoľko týždňov by sa mala začať rekonštrukcia školského areálu na Spartakovskej ulici, ktorá získala 1,354 milióna eur z IRO pri cene diela zhruba 1,4 milióna eur. V jeho susedstve sa bude realizovať súbežne za viac než 1,7 milióna eur sídliskový dvor Agátka, na ktorý mesto získalo NFP vo výške 1,349 milióna eur.

„Veľký a bezpečný priestor bude slúžiť na oddych a relax detí i dospelých. Pribudnú herné prvky, komunitná záhrada, umelý potok a verejné toalety,“ uviedla Majtánová. V tejto kategórii je aj humanizácia obytného priestoru Na Hlinách - dvor za Kysucou. Naplánovaný je vnútroblok s cvičebnými prvkami, detským ihriskom, novou zeleňou. „Na týchto dvoch projektoch participovali obyvatelia mesta a tvorili budúcu podobu dvora spolu s mestom,“ doplnila. Stavebné práce by sa mali začať v apríli, NFP je vo výške 518 461 eur.

Veľkým a dlhoočakávaným projektom je obnova Ružového parku, kde práce odštartovali už v októbri minulého roka. Priestor v centre mesta zmení úplne svoju podobu, Trnava na to získala NFP vo výške 2,571 milióna eur. Trnavčania sa môžu podľa hovorkyne tešiť na odpočívadlá a pergoly s popínavými ružami, vodnú kaskádu, lavice z bielej žuly, lúku s trvalkovými záhonmi. Aj Trnávka, ktorá v súčasnosti nie je pre návštevníkov veľmi atraktívna, prejde veľkou premenou a stane sa dominantným prvkom parku. Riečka bude lemovaná zábradlím a dve lávky umožnia prechod na jej druhý breh.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2020
Kultúrno-kreatívne centrá dostávajú zelenú
Ministerka kultúry SR Natália Milanová podpísala prvé rozhodnutia o schválení projektov na budovanie kreatívnych centier. Na prvé štyri projekty predložené v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) sa rozdelí nenávratný finančný príspevok 43,5 milióna eur.
viac
15.01.2021
Na budovanie ďalších úsekov cyklotrás chce župa využiť eurofondy
Výstavbu dvoch nových samostatných úsekov cyklotrás má župa v pláne financovať vďaka nenávratným finančným príspevkom (NFP), o ktoré sa bude uchádzať v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
02.02.2021
KSK vlani dosiahol najvyššie čerpanie z IROP spomedzi krajov
Košický samosprávny kraj (KSK), ktorý je sprostredkovateľským orgánom (SO) pre Integrovaný regionálny operačný program (IROP), sa stal lídrom v čerpaní eurofondov v rámci tohto programu spomedzi všetkých samosprávnych krajov.
viac
16.01.2023
Obnova verejného priestoru pokračuje
Trnavská radnica má na pláne ďalšiu z revitalizácií v rámci obytných súborov. Na rade je priestor na Ulici Teodora Tekela a Ulici Juraja Slottu, ktoré chce z asfaltovej plochy zmeniť na moderné multifunkčné športové ihrisko. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %