Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
30.12.2019 01:15

Trnava v roku 2020 ponesie titul Európske mesto športu


Ilustračná snímka: pixabay.com


Trnava úspešne obhájila svoju kandidatúru a v roku 2020 ponesie titul Európske mesto športu. Toto prestížne ocenenie mestu udelila hodnotiaca komisia ACES EUROPE pri Európskej únii v Bruseli po aprílovej návšteve Trnavy.


O potešujúcom výsledku rozhodnutia komisie samosprávu informoval prezident ACES EUROPE Gian Francesco Lupattelli vo svojom gratulačnom liste. Podľa jeho slov je Trnava dobrým príkladom v oblasti športu, pričom ocenil tunajšie športoviská i športové programy a aktivity.

„Získanie titulu Európske mesto športu je signálom, že v rámci podpory športu ideme v Trnave dobrým smerom. Pre naše mesto to zároveň znamená lepšiu východiskovú pozíciu pri uchádzaní sa o financie na investície do športovej infraštruktúry a zviditeľnenie sa doma i v zahraničí,“ povedal primátor Peter Bročka. „Tieto kroky z dlhodobého hľadiska vedú k vybudovaniu zázemia a vhodných podmienok na športovanie pre všetkých Trnavčanov bez ohľadu na vek či výkonnosť a zlepšeniu povedomia o zdravom životnom štýle.“

Slávnostné udeľovanie ocenení sa uskutoční v novembri v sídle Európskeho parlamentu v Bruseli. Na podujatí sa stretnú nositelia ďalších ocenení vydávaných komisiou. Budapešť, tohtoročné Európske hlavné mesto športu, odovzdá titul Malage. Budúcimi Európskymi hlavnými mestami športu budú Lisabon (2021) a Haag (2022), ktoré na ceremónii predstavia svoje projekty na nasledovné roky.

Na podujatia počas roka a sprievodné aktivity vyčlenila samospráva z rozpočtu 50-tis. eur, podľa hovorkyne mesta Veroniky Majtánovej viacero zámerov v štádiu projektovej dokumentácie bude do rozpočtu zaradených po záverečnom účte za rok 2019. Trnava podľa hovorkyne požiadala Slovenský olympijský a športový výbor o podporu pri projekte 200-metrovej bežeckej dráhy v Atletickom športovom klube Slávia. "Schválených nám bolo 100-tis. eur. V súvislosti s EMŠ sme sa obrátili aj na Úrad vlády SR a stále čakáme na informáciu o výške možnej dotácie," doplnila Majtánová.       

V rozpočte mesta sa uvádza, že získanie titulu má prispieť k zvýšeniu úrovne športových klubov a podujatí, ktoré v meste už existujú, vytvoreniu ďalších a hlavne nových podnetov, vďaka ktorým sa budú vytvárať väčšie možnosti na športovanie čo najširšiemu okruhu Trnavčanov i návštevníkov mesta.       

Na rok 2020 je vyčlenených pri bežných výdavkoch na telovýchovu a šport 87-tis. eur, z toho 50-tis. eur na aktivity EMŠ. V rámci dotácií je vyčlenených 341-tis. eur, z nich 259-tis. eur ako priama dotácia športovým organizáciám. Sú tam zahrnutí hokejisti, plavci, volejbalisti, basketbalisti, bejzbalisti, klub gymnastických športov, futbalisti, džudo, bojové športy. Na správu športových areálov vyhradilo mesto na bežné i kapitálové výdavky 2,165 milióna eur. K hlavným cieľom patrí rozšíriť činnosť mestského zimného štadióna o nové stredisko zimných olympijských športov – hokeja, krasokorčuľovania, curlingu a šortreku.

Okrem Trnavy získali spomedzi slovenských miest ocenenie Európske mesto športu Michalovce (2019), Nitra (2018), Banská Bystrica (2017) a Košice (2016).

Autor: Zdroj: (TASR, trnava.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2017
Štafetu Európskeho mesta športu si od Košíc prevezme Banská Bystrica
Trojkráľovým behom 6. januára o 15.00 h sa Košice symbolicky rozlúčia s titulom Európske mesto športu 2016. V ten istý deň prevezme titul Banská Bystrica - Európske mesto športu 2017.
viac
29.05.2017
Prorodinné projekty môžu získať peniaze od mesta
Aktívni Trnavčania majú novú možnosť získať prostriedky pre ďalšie svoje projekty. Ku grantovej schéme pre kultúru, šport i zdravie pridala radnica najnovšie dotácie pre program Prorodinne orientované mesto a na tento účel vyčlenila v rozpočte mesta sumu 5000 eur.
viac
24.01.2020
O dotácie trnavskej župy možno požiadať do 14. februára
Trnavský samosprávny kraj poskytuje ďalšiu možnosť obciam, mestám a organizáciám, ako realizovať projekty v regióne. Zastupiteľstvo TTSK schválilo novinky v oblasti poskytovania dotácii z rozpočtu.
viac
02.05.2020
Hlohovec a Trnava budú konkurentmi v boji o titul EHMK 2026
Susediace mestá Hlohovec a Trnava, ktoré od seba delí dvadsať kilometrov, budú konkurentmi v boji o získanie titulu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026. Informujú o tom na svojich webových stránkach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %