Sobota 28.09.2024
Dnes má meniny 
Václav
°C
25.06.2024 01:10

Tri krajské divadlá v Košiciach zmenia názov, schválili to poslanci


Ilustračný obrázok Teraz.sk


Tri košické divadlá v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK) budú od januára budúceho roka niesť nové názvy.


Bábkové divadlo v Košiciach, Divadlo Romathan v Košiciach a Divadlo Thália Színház sa budú po novom nazývať Bábkové divadlo Košického kraja, Krajské divadlo Romathan a Thália Színház - krajské divadlo. Schválilo to v pondelok Zastupiteľstvo KSK.         

"Dôvodmi pre zmenu názvov troch divadiel je zabezpečenie lepšej rozpoznateľnosti divadiel ako organizácií zriadených KSK, potreba rebrandingu divadiel a nastavenie lepšieho komunikovania ich vizuálnej identity v konkurenčnom prostredí," povedal predseda KSK Rastislav Trnka.         

Krajskí poslanci zároveň schválili rozšírenie predmetu činnosti týchto príspevkových organizácií spolu so Spišským divadlom v Spišskej Novej Vsi, a to od 1. júla o kultúrno-vzdelávaciu a výchovnú činnosť. KSK poukázal na to, že všetky ostatné typy krajských kultúrnych organizácií, teda múzeá, galérie, knižnice, osvetové stredisko a kultúrne centrá, majú v zriaďovacej listine v rámci predmetu činnosti upravené aj kultúrno-vzdelávacie a výchovné aktivity.         

"Rozšírenie o tento predmet činnosti umožní divadlám efektívnejšie využívanie grantových schém v súvislosti s možnosťou poskytovania kultúrno-vzdelávacích a výchovných služieb, možnosť organizovania workshopov a iných vzdelávacích aktivít v oblasti divadelnej pedagogiky, možnosť organizovania letných táborov a využívania rekreačných poukazov v súvislosti s organizovaním letných táborov, možnosť generovať príjmy z vlastnej činnosti bez potreby zapájania 'medzičlánkov', napríklad občianskych združení," uviedol Úrad KSK v dôvodovej správe.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.11.2016
Mesto pripravuje najväčšiu komplexnú modernizáciu verejného osvetlenia
Košice pripravujú výrazné zlepšenie sústavy mestského verejného osvetlenia. Navyše tak, že pri obrovskej investícii, nebude v nasledujúcich 15 rokoch mestský rozpočet zaťažený nad rámec doterajších nákladov na osvetlenie. 
viac
19.01.2018
Košice žiadajú od rezortu financií pôžičku na vykrytie nákladov na projekt MET
Európska komisia zmenila pravidlá, Košice a Bratislava potrebujú vykryť výpadok DPH.
viac
01.03.2022
V Petržalke uvažujú nad zmenou názvu ZŠ A. Karpova na Černyševského
V bratislavskej Petržalke uvažujú nad zmenou oficiálneho názvu Základnej školy (ZŠ) Anatolija Karpova na Černyševského ulici. Ide o reakciu na aktuálnu situáciu na Ukrajine. Potvrdila to hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.
viac
16.09.2022
Akčný plán k Adaptačnému plánu na zmenu klímy je v príprave
Akčný plán k Adaptačnému plánu mesta Košice na zmenu klímy na roky 2022 - 2030 je v príprave. Uviedol to hovorca magistrátu Dušan Tokarčík s tým, že k prioritným opatreniam patrí zvyšovanie podielu zelených plôch a zadržiavanie vody v meste.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.05 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %