Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
16.09.2022 01:30

Akčný plán k Adaptačnému plánu na zmenu klímy je v príprave


Na archívnej snímke hnednúce listy javorov v Košiciach pri Čermelskej ceste. Snímka zdroj: (tasr).


Akčný plán k Adaptačnému plánu mesta Košice na zmenu klímy na roky 2022 - 2030 je v príprave. Uviedol to hovorca magistrátu Dušan Tokarčík s tým, že k prioritným opatreniam patrí zvyšovanie podielu zelených plôch a zadržiavanie vody v meste.


Ďalšou prioritou je znižovanie energetickej náročnosti budov a využívanie alternatívnych zdrojov pri ich vykurovaní.

Mesto podľa Tokarčíka už realizuje Zelenú grantovú výzvu, v rámci ktorej podporujú občianske iniciatívy a projekty zamerané aj na adaptáciu na zmenu klímy. Podporujú tiež premeny školských areálov a budovanie klimatických či dažďových záhrad v školských areáloch. Ako príklad uviedol dažďovú záhradu v Základnej škole na Belehradskej ulici. Ďalšie opatrenia podľa jeho slov postupne zavádzajú do praxe prostredníctvom projektovej modrej a zelenej infraštruktúry.

"Zrealizovali sa opatrenia týkajúce sa ochladzovania priestranstiev pre verejnosť, a to osadením dvoch rozprašovačov hmly na Hlavnej ulici a chladením vozoviek počas horúcich dní," uviedol v súvislosti s adaptáciou Košíc na zmenu klímy. Ako doplnil, v rámci zamedzenia vysychania vegetácie znížili počet kosieb na vybraných plochách, kde vysadili lúčny porast. K stromov v Mestskom praku zas osadili zavlažovacie vaky.

Na jeseň sa v rámci budovania zelenej infraštruktúry má začať s realizáciou projektu regenerácie vnútroblokov na Sídlisku Ťahanovce na Čínskej ulici a revitalizáciou verejného priestranstva a parku pri Lidickom námestí. Hotové by mali byť na jar budúceho roka. "Medzi pripravované projekty patrí revitalizácia verejných priestranstiev (vnútroblok Húskova – Humerkova, priestranstvo Obrancov mieru), revitalizácia parkov v Starom Meste (Branisková, Kuzmányho), revitalizácia Mlynského náhonu a vytvorenie desiatich nových parkov v meste," dodal Tokarčík.

Doplnil, že realizovať sa bude aj regenerácia vnútrobloku na Juhu v priestore ulíc Turgenevova- Lomonosovova a na Sídlisku KVP vo vnútrobloku Jasuschova - Bauerova. Medzi ďalšie projekty patrí projekt zelenej strechy na MŠ Kalinovská a realizácia zelených prvkov na budove magistrátu a v jeho okolí.

Adaptačný plán mesta Košice na zmenu klímy na roky 2022 - 2030 si mesto od Karpatského rozvojového inštitútu (KRI) oficiálne prevzalo v januári. Jeho tvorba stála viac ako 214 000 eur, väčšina bola financovaná z eurofondov. Prvá časť dokumentu hodnotí zraniteľnosť oblastí mesta v súvislosti s najvážnejšími klimatickými hrozbami pre Košice, ako sú horúčavy, záplavy z prívalových dažďov a sucho. Druhou časťou je adaptačný plán, ktorý sa zameriava na opatrenia a riešenia, treťou je príručka pre verejnosť.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.07.2017
Začala sa príprava akčných plánov rozvoja pre okresy Košice-okolie a Gelnica
Príprava akčných plánov rozvoja sa začala v stredu (12. 7.) pre okres Košice-okolie a v utorok (11. 7.) pre okres Gelnica. Stalo sa tak na úvodných stretnutiach zástupcov vlády, samospráv, podnikateľov, úradov práce, okresných úradov, škôl, mimovládnych organizácií a ďalších inštitúcií.
viac
12.08.2021
Slovensko nemá jasný plán na dosiahnutie uhlíkovej neutrality
Slovensko nemá jasný plán na dosiahnutie uhlíkovej neutrality. V klimatických opatreniach postupuje chaoticky a bez jasnej stratégie. Téma klimatickej zmeny si vyžaduje politickú pozornosť celej vlády a kľúčových rezortov. Tvrdí to deväť enviroorganizácií, venujúcich sa ochrane klímy.
viac
26.01.2022
Košice majú Adaptačný plán na zmenu klímy do roku 2030
Mesto Košice chce byť jedným z lídrov procesu klimatickej transformácie plánovania, rozhodovania a konania na Slovensku.
viac
30.08.2022
BSK vypracoval katalóg adaptačných opatrení na zmeny klímy pre samosprávy
Širší pohľad na tému adaptácie na dosahy zmeny klímy na lokálnej úrovni prináša katalóg adaptačných opatrení pre mestá a obce Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Má byť akýmsi sprievodcom, ktorý má pomôcť či poradiť pri znižovaní nepriaznivých dôsledkov zmeny klímy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %