Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
27.07.2016 05:30

Trenčianski bezdomovci pestujú vianočné stromčeky pre osamelých seniorov


Ilustračná snímka.


Trenčín 26. júla (TASR) – Trenčianski bezdomovci z Centra pre ľudí v núdzi na Nešporovej ulici v Trenčíne pestujú vianočné stromčeky pre osamelých seniorov, vyrábajú deky pre vozičkárov a onedlho by mali začať tkať koberce.


Netradičnými aktivitami v nich chce občianske združenie Iskra vypestovať pracovné návyky a pomôcť k návratu do normálneho života.       

Podľa pracovníčky centra Lujzy Roderovej ihličnaté stromčeky zasadili v marci, v máji ich presadili, po lete ich presadia druhýkrát a stromčeky už budú mať takú veľkosť, aby ich mohli ako vianočný darček darovať trenčianskym osamelým seniorom. „Stromčeky ozdobia naši klienti vlastnoručne vyrobenými ozdobami a pred Vianocami ich odovzdajú seniorom,“ doplnila Roderová.      

 Ako dodala, v pláne majú aj tkanie kobercov, krosná majú sľúbené z Kláštora pod Znievom, zabezpečili si už aj odborníčku, ktorá bezdomovcov naučí tkať. Rovnako majú k dispozícii aj materiál na tkanie, takže jediným problémom je nedostatok priestorov. „Klientov máme viac, ako sme očakávali, takže na to nemáme priestory. Verím však, že aj tento problém vyriešime a tkať koberce sa budú,“ doplnila Roderová s tým, že klienti vyrábajú aj deky pre vozičkárov, ktoré buď darujú seniorom, alebo ich predávajú. Podľa šéfa Centra pre bezdomovcov Pavla Juríčka je cesta bezdomovcov k normálnemu životu náročná. „Prišli z prostredia, kde ich nikto do ničoho netlačil, nič nemuseli. Niekedy sa im nechce. Teraz musia poslúchať, musia niečo urobiť, je to pre nich niečo nové. Na druhej strane niektorí z nich sami žiadajú, aby sme im dali nejakú prácu,“ doplnil Juríček s tým, že projekty robia najmä pre ľudí, ktorí sú v zariadení počas celého dňa a mali vyplnení program.        

 V trenčianskom centre sa počas dňa zdržiava 12 klientov, nocuje ich tam však okolo 30. „Klientov by bolo potrebné kategorizovať. Sú tu vozičkári, ťažko chorí, sú tu aj alkoholici, bývalí narkomani. Ku každému by bolo potrebné pristupovať individuálne, a preto je tá práca s nimi o to ťažšia,“ zdôraznil Juríček, podľa ktorého by mnoho problémov vyriešili nové väčšie priestory.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2018
Mesto osadilo vianočný strom na Hlavnom námestí
V centre mesta dnes pribudol vianočný stromček, ktorý hlavné mesto osadilo na tradičnom mieste na Hlavnom námestí. Pracovníci mestských lesov vybrali za symbol 25. ročníka tohtoročných Vianočných trhov 2018 smrek pichľavý.
viac
20.11.2018
Otvorenie mestských vianočných trhov a rozsvietenie vianočného stromčeka už tent
V piatok 23. novembra hlavné mesto otvorí tohtoročné Vianočné trhy na Hlavnom a Františkánskom námestí. Súčasťou otváracieho ceremoniálu bude rozsvietenie vianočného stromčeka na Hlavnom námestí o 17:00 h, ktorým je 14-metrový smrek pichľavý.
viac
07.12.2019
Rozsvietením stromčeka na námestí sa začali Banskobystrické Vianoce
Príchodom Mikuláša a rozsvietením vianočného stromčeka v piatok podvečer na Námestí SNP odštartovali v meste pod Urpínom Banskobystrické Vianoce.
viac
23.06.2022
Mesto Trenčín je súčasťou európskeho enviroprojektu Making-City
Na príklade mesta Trenčín sa študenti a lektori zo siedmich európskych krajín snažili ukázať možnosti využitia rôznych prístupov na zníženie uhlíkovej stopy. Workshop bol súčasťou európskeho projektu Making-City.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %