Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
21.09.2022 03:20

Trenčania si môžu verejnú zeleň adoptovať, prípadne na ňu prispieť finančne


Ilustračná snímka: (tasr).


Na skrášlení verejnej zelene v Trenčíne sa môže podieľať verejnosť. Môžu si verejnú zeleň adoptovať, prípadne sa zapojiť do programu Garant verejnej zelene. Informovala o tom hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.


"Program adopcie zelene je určený pre aktívnych ľudí, ktorí sa chcú podieľať na skrášlení plôch zelene výsadbou a starať sa o ňu najmenej tri roky. Program Garant verejnej zelene má cieľ zabezpečiť finančné prostriedky na nákup výsadbového materiálu, na výsadbu a starostlivosť o verejnú zeleň, na nákup, osadenie a starostlivosť o prvky drobnej architektúry, stavebné prvky alebo mobiliár v mestských parkoch, záhradách, na námestiach a iných verejných priestranstvách," priblížila hovorkyňa.

Na rozdiel od programu adopcie zelene ide podľa nej v prípade garantov verejnej zelene o jednorazové plnenie, garant sa nezaväzuje poskytovať starostlivosť o zeleň počas doby určenej v zmluve o spolupráci. Do programu sa môžu zapojiť napríklad neziskové organizácie, právnické osoby, podnikateľské subjekty či veľvyslanectvá.

"Garant si zvolí, či poskytne mestu finančné prostriedky na konkrétny účel s tým, že bude mať právo kontrolovať ich použitie, alebo poskytne prvky drobnej architektúry, stavebné prvky, mobiliár alebo výsadbový materiál," doplnila Ságová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2021
V pondelok začnú v Trenčíne s deratizáciou verejnej zelene a kanalizácie
V pondelok (10. 5.) sa v Trenčíne začne deratizácia verejnej zelene a kanalizácie proti hlodavcom. Potrvá do konca mája.
viac
10.06.2021
Petržalka spustila program adopcie zelene
Bratislavská Petržalka spustila program adopcie zelene. Obyvateľom pomôže participovať na skrášľovaní svojho okolia. Program tiež prináša jasnejšie pravidlá pri výsadbe zelene.
viac
12.05.2022
Mesto vytvorilo záhony, ktoré si môžu ľudia „adoptovať“
Topoľčianska radnica ponúka na „adopciu“ záhony v meste. Tie magistrát vybudoval revitalizáciou viacerých verejných priestranstiev.
viac
10.02.2024
Občania, združenia a neziskové organizácie si môžu adoptovať zeleň
Aktívni občania, dobrovoľníci, občianske združenia a neziskové organizácie si môžu v Trenčíne adoptovať zeleň. Informovala o tom Ingrid Kuľhová z útvaru územného plánovania trenčianskej radnice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %