Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.12.2016 12:00

Tradičný vianočný stromček prešiel dlhou históriou


Prvé zmienky o vianočnom stromčeku pochádzajú z nemeckých Brém, približne z roku 1570.


Jedným z najkrajších symbolov spätých so sviatkami lásky a pokoja je vianočný stromček. Jeho história sa začala písať v nemeckom protestantskom prostredí.


Pôvodne išlo o stromček alebo väčšiu vetvičku zdobenú ovocím, orieškami, sladkosťami alebo len symbolickou ozdobou. Okolo 17. storočia začali stromčeky vo veľkom prenikať do bežných domácností. Zvyk si obľúbili najskôr v mestách, postupne v dedinách a v 18. storočí prekročil hranice Nemecka a rozšíril sa do celého sveta vrátane Slovenska.      

Pre odpoveď na otázku, prečo sa na Vianoce zdobí práve stromček, siahli bádatelia hlbšie do histórie. Z raných čias kresťanstva, keď si nová viera hľadala miesto v srdciach a mysliach pohanov, pochádza legenda o obetnej slávnosti. Starí keltskí kňazi, druidi, verili, že ich bohovia prebývajú v stromoch. Pred jednou duchovnou slávnosťou pripravovali pre bohov krvavú obetu, mladého muža. Na udalosti bol prítomný aj kresťanský misionár Winfried, ktorý sa rozhodol zachrániť mladíkovi život. Zhromaždeniu vyrozprával príbeh o narodení Ježiša Krista v Betleheme, o sile dobra, lásky a viery. Pripomenul, že narodenie Ježiša je najvzácnejší dar Božského otca všetkým ľuďom na zemi. Druidi mladíkovi darovali život a pri strome spoločne oslávili narodenie Ježiša v Betleheme.      

Spočiatku sa stromčeky zdobili skromne, predovšetkým tým, čo ľudia dopestovali v záhradke. Dávali sa na ne aj perníky, domáce pečivo, sušené ovocie alebo podomácky vyrobené ozdoby z papiera, rôzne figúrky zo slamy či z kukuričného šúpolia. Neskôr sa pridali aj háčkované alebo paličkované ozdoby, sviečky či prskavky. Prvé elektrické osvetlenie vianočného stromčeka sa objavilo v roku 1882 v USA a po počiatočnej nedôvere si získalo veľkú obľubu. Iba dva dni pred Štedrým dňom 22. decembra 1882 ho predviedol vynálezca Thomas Alva Edison v Menlo Parku. Autorom reťazí svetielok bol jeho priateľ a spolupracovník Edward H. Johnson. V roku 1889 si Francúz Pierre Dupont dal patentovať najobľúbenejšiu ozdobu vianočného stromčeka - fúkanú guľu z jemného skla. Najskôr sa vyrábali jednofarebné gule, neskôr sa ľudia dožadovali aj farebných, prizdobovaných najrôznejšími ornamentmi alebo kresbami. Začiatkom 20. storočia sa objavili aj prvé jemné sklenené srdiečka, hviezdičky, snehové vločky či slzy. Dnes na stromčekoch nájdeme aj salónky a čokoládové figúrky.      

Vianočný stromček prešiel dlhou históriou, počas ktorej sa zapísal do ľudských sŕdc ako neodmysliteľná súčasť Vianoc.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.11.2016
Košičania si aj tento rok môžu prenajať vianočný stromček
Už po štvrtýkrát ponúka Správa mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach možnosť prenájmu vianočného stromčeka v kontajneri.
viac
09.08.2018
DEŇ KROJA sa blíži. ZMOS preto zriadil špeciálnu emailovú adresu.
Združenie miest a obcí Slovenska je partnerom jedinečného podujatia, v ktorom sa spája regionálna kultúra so spoločnou históriou. Ide o podujatie „Deň kroja“, ktoré vnímame ako príležitosť prezentovať kultúrne dedičstvo a zvyky z jednotlivých kútov našej krajiny na jednom mieste.
viac
07.12.2018
Pred úradom PSK rozsvietili vianočný stromček
Dominantou Námestia mieru v Prešove je od 6. decembra vyzdobený vianočný stromček. Postaral sa o to úrad Prešovského samosprávneho kraja, ktorý chce aj týmto spôsobom prispieť k sviatočnému adventnému času a najkrajším sviatkom v roku.
viac
18.11.2022
Prešov sa ladí do vianočných farieb
Centrum mesta Prešov v priestore pred Konkatedrálou sv. Mikuláša už zdobí veľký vianočný stromček. Smrek z Ulice 17. novembra má približne 15 metrov a stane sa jednou z dominánt tohtoročnej vianočnej výzdoby v meste.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %