Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
13.12.2018 10:05

Skauti na Slovensko opäť prinesú symbol lásky a nádeje - svetlo z Betlehema


Ilustračná snímka zdroj: skaut.sk


Svetlo z Betlehema sa na Slovensko dostane v sobotu 15. decembra. Slovenskí skauti ho prinesú z Rakúska, kde ho pre všetkých ľudí na Slovensku odpália počas medzinárodnej ekumenickej slávnosti v rímskokatolíckej katedrále Mariendom v Linzi.


      O deň neskôr privezú skauti svetlo do Popradu, kde ho slávnostne prijme prezident SR Andrej Kiska. "V nedeľu večer odovzdajú svetlo skauti i ľuďom počas slávnostnej svätej omše o 16.30 h v kostole Najsvätejšieho Spasiteľa na Hlavnom námestí v Bratislave, kde bude rovnako ako vo väčšine slovenských kostolov k dispozícii pre verejnosť až do Vianoc," informoval koordinátor Betlehemského svetla na Slovensku Marián Suvák.      

Počas posledného víkendu pred Štedrým dňom budú skautské posádky roznášať vlakmi svetlo po celom Slovensku a doručia ho do viac ako 330 miest a obcí. Skauti budú roznášať svetlo až do Štedrého dňa. "Svetlo prinesú do nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti, budú ho odpaľovať veriacim na predvianočných svätých omšiach a pobožnostiach, doručia ho k ľuďom priamo domov a zavítajú aj na pomyselnú strechu Slovenska, na Lomnický štít,“ uviedol Suvák.       

Betlehemské svetlo ako symbol pokoja a lásky budú slovenskí skauti, ktorých sa na tejto akcii zúčastňujú stovky, šíriť po Slovensku už po 29. raz. "Sme hrdí, že sa nám podarilo vybudovať takúto silnú tradíciu, ktorá si získala srdcia ľudí," povedal Suvák.       

Tradícia svetla z Betlehemu sa odvíja už od konca 11. storočia, z obdobia krížových výprav. Jeden z členov tejto výpravy, mladý muž z talianskeho mesta Florencia sľúbil, že ak prežije výpravu, prinesie domov plamienok z "večného" svetla, ktoré horí v Betleheme. Svetlo, ktoré si ostatní obyvatelia Florencie následne odpaľovali a odnášali domov, sa stalo symbolom nádeje, lásky a porozumenia – univerzálnych hodnôt, spájajúcich ľudí. Novodobú tradíciu šírenia plamienka z Betlehema oživili v Rakúsku.   

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.12.2016
Betlehemské svetlo sa rozžiarilo aj na Radnici mesta Žilina
Betlehemské svetlo priniesli aj tento rok na radnicu členovia Slovenského skautingu – 12. zbor Scarabeus Žilina. Betlehemské svetlo mohli záujemcovia vidieť vo vestibule Mestského úradu v Žiline v priebehu včerajšieho dňa (19. 12.).
viac
23.12.2016
Betlehemské svetlo žiari aj v podbrání Primaciálneho paláca
Posolstvo z Betlehema v podobe Betlehemského svetla už dorazilo aj do hlavného mesta Slovenska. V stredu 21. decembra ho od slovenských skautov prevzal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.
viac
15.12.2017
Betlehemské svetlo príde na Slovensko 16. decembra
Slovenskí skauti prinesú v sobotu 16. decembra Betlehemské svetlo z Rakúska, kde ho pre všetkých ľudí na Slovensku odpália vo viedenskom rímskokatolíckom farskom kostole sv. Františka z Assisi. Informoval o tom koordinátor Betlehemského svetla Marián Suvák.
viac
10.12.2021
Betlehemské svetlo príde na Slovensko tento víkend
Betlehemské svetlo príde na Slovensko tento víkend, skauti ho prinesú po 32-krát. Prezidentka Zuzana Čaputová prijme Betlehemské svetlo v pondelok (13.12.), pôjde tak o prvé oficiálne prijatie na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %