Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
26.09.2023 12:55

Tohtoročné Dni zelá chcú otvoriť návratom k tradičnému zvyku


Dni zelá - plagát


Pri príležitosti 25. ročníka podujatia Dni zelá (6. - 8. 10.) chcú v Stupave obnoviť tradíciu "podávania zelá". Mesto na webe vyzýva obyvateľov, aby sa pred otvorením slávností zapojili do živej reťaze, prostredníctvom ktorej bude putovať hlávka kapusty z mestskej časti Mást na hlavné pódium.


"Zelé vyštartuje z Obecného domu v Máste z rúk predsedu Mástskeho potravinárskeho spolku Jozefa Fabiana do rúk dobrovoľníkov. Hlávku kapusty si budú navzájom podávať a takouto živou reťazou bude doručená na pódium v Hlavnej zóne, kde ju prevezme primátor mesta Stupavy Peter Novisedlák," vysvetľuje samospráva. Záujemcovia sa môžu pridať na ktoromkoľvek mieste plánovanej trasy.         

Hlavnou myšlienkou festivalu Dni zelá je zachovávanie tradícií regiónu Záhorie, propagácia tradičného pestovania a spracovania kapusty, prezentácia miestnych súborov, združení, kultúrnych pamiatok a v neposlednom rade aj miestnych kulinárskych špecialít.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.09.2016
Október v bratislavskom regióne prinesie hody
Pokračovanie Župnej jesene so sebou aj v októbri prinesie podujatia, ktoré vytiahnu do jesenných ulíc milovníkov hodovania, dobrého vína a miestnych špecialít z kapusty.
viac
25.11.2016
Prvý adventný víkend v regióne
Deň otvorených pivníc predstaví už po šestnásty raz vína z Malých Karpát, Vianočné trhy ovládnu námestia v Bratislave, Častej či v Senci.
viac
07.09.2020
Dni európskeho kultúrneho dedičstva ponúknu takmer 300 podujatí
Do iniciatívy Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2020, ktoré sa na Slovensku uskutočnia pod mottom „Minulosť vzdeláva“ bolo prihlásených takmer 300 podujatí.
viac
10.05.2022
Po dvojročnej prestávke sa opäť vracajú Dni mesta Levice
Po dvojročnej prestávke, spôsobenej pandémiou, pripravili organizátori Dni mesta Levice. Pestrá paleta podujatí sa uskutoční v dňoch od 13. do 23. mája.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %