Nedeľa 06.10.2024
Dnes má meniny 
Natália
°C
04.10.2024 04:10

To najlepšie z úrody ukázali záhradkári na výstave Kremnické jablko


Ilustračná snímka, zdroj: kremnica.sk


To najlepšie zo svojej úrody ukázali záhradkári z Kremnice a okolia na súťažnej prehliadke ovocia a zeleniny s názvom Kremnické jablko. V MKS mohli v týchto dňoch Kremničania obdivovať raritnú indickú uhorku, nadrozmerné tekvice, ale aj málo známa ačokča pochádzajúca z Južnej Ameriky.


Predseda Základnej organizácie Slovenského zväzu záhradkárov Kremnica Miroslav Fiala pre TASR priblížil, že výstavnú prehliadku organizujú v Kremnici už 31-krát. Na výstave svoje výpestky prezentujú nTo najlepšie z úrody ukázali záhradkári na výstave Kremnické jablkoielen kremnickí záhradkári, ale aj pestovatelia z blízkeho okolia. Svoje miesto tam majú ovocie, zelenia, drobné ovocie, aranžmány a destiláty.         

Aj keď bola tohtoročná úroda ovocia a zeleniny v Kremnici a jej okolí podľa Fialu dobrá, počas vlaňajšej výstavy bolo exponátov viac. Gro exponátov tvorili tento rok jablká, no tak ako každý rok, aj tentoraz tradičné druhy ovocia a zeleniny ozvláštnili raritné kúsky.         

Tento rok pozornosť pútala napríklad 1,25 metra dlhá indická uhorka. "Dopestovať v týchto podmienkach takúto uhorku je veľmi raritné, alebo melóny vo veľkosti ako na Podunajskej nížine, to je tiež niečo fascinujúce v týchto horských podmienkach," skonštatoval Fiala. Vystavených bolo i niekoľko nadrozmerných tekvíc, najväčšia z nich mala 54 kilogramov.         

"Je tu napríklad aj hrozno, ktoré je veľmi krásne a je zázrak, že sa to tu dopestovalo. Bolo dopestované v záhradkárskej oblasti Bartošova Lehôtka, čo je obec neďaleko Kremnice," priblížil Fiala. Medzi tradičnými druhmi ovocia a zeleniny sa objavila aj exotická ačokča, ktorú jej majiteľ nakladá rovnako ako uhorky.         

Na výstave sa so svojimi aranžmánmi prezentuje aj šesť miestnych škôl. "Tu chcem vyzdvihnúť kreativitu učiteľov, ale vo vyšších ročníkoch základných škôl aj niektorých detí," poznamenal v tejto súvislosti Fiala. Po slávnostnom vyhodnotení výstavy v jej závere darujú organizátori ovocie a zeleninu miestnemu domu dôchodcov, s ktorým majú podľa Fialu veľmi dobrú spoluprácu. Jeho klienti pravidelne v rámci ergoterapie pripravia výrobky, ktoré sú súčasťou ocenení.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.11.2016
Vianoce na Orave v podobe ľudového jarmoku, výstavy i zvykoslovného programu
Podoby vianočných sviatkov ožijú na Orave tento rok v decembri v troch podobách.
viac
16.04.2018
AMFO 2018
V tomto roku sa koná už 46. ročník celoštátnej postupovej súťaže neprofesionálnej fotografickej tvorby AMFO 2018, čím sa táto súťaž radí medzi najstaršie a rozsahom najväčšie celoštátne súťažné prehliadky svojho druhu na Slovensku.
viac
25.08.2021
Kremnické gagy oslávia 40 rokov viac ako stovkou humorných predstavení
Mesto Kremnica sa počas nadchádzajúceho víkendu stane opäť centrom humoru a satiry. Kremnické gagy, ktoré oslavujú svoj 40. ročník, prinesú viac ako 100 rôznych predstavení.
viac
08.03.2023
Múzeum vyhlásilo súťaž o najkrajšiu kraslicu, prihlásiť sa môže ktokoľvek
Horehronské múzeum v Brezne vyhlásilo druhý ročník súťaže Veľkonočná pisanka, ktorej cieľom je prezentovať výrobcov kraslíc a podporiť i pomôcť uchovávať tradičné ľudové remeslá.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.04 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.61 %