Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
07.12.2019 03:05

Tihányiovský kaštieľ už 30 rokov láka ľudí na prírodovedné výstavy


Tihányiovský kaštieľ v Radvani. Snímka zdroj: Stredoslovenské múzeum


Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici oslavuje v tomto roku 130 rokov od svojho vzniku a vo štvrtok popoludní si zároveň pripomenulo ďalšie významné výročie - 30 rokov od otvorenia prírodovednej expozície v Tihányiovskom kaštieli v časti mesta Radvaň výstavou 30(k)rokov (do) múzea.


Ako TASR informovala Martina Saktorová, manažérka SSM, počas novej výstavy návštevníci spoznajú prácu botanika, zoológa, entomológa, geológa, ale i lektora či dokumentátora. Bližšie nahliadnu do zákulisia práce jednotlivých odborníkov a ich nezastupiteľnej funkcie pri budovaní a zachovávaní zbierkových fondov, spracovaní, prezentácii a sprístupňovaní predmetov verejnosti či bádateľom.       

"Návštevníci odhalia tiež premeny Tihányiovského kaštieľa za 30 rokov prostredníctvom zachovaných fotografií z rekonštrukčných prác. Expozícia Príroda stredného Slovenska podstúpila čiastočnú modernizáciu, ktorú finančne podporil Fond na podporu umenia," konštatovala Saktorová.       

Súčasná budova Tihányiovského kaštieľa sa prvýkrát spomína už v 16. storočí. Po rode Nevéryovcov, Radvanských, Gerhardtovcov, Tihányiovcov a Ujhelyiovcov získalo budovu do vlastníctva v roku 1973 SSM, kedysi Krajské vlastivedné múzeum. Pri príležitosti 100. výročia založenia múzea bola 5. decembra 1989 slávnostne otvorená prvá samostatná expozícia Príroda stredného Slovenska.       

"Už o pár dní odhalíme verejnosti viaceré vzácne tajomstvá ukryté v depozitári Tihányiovského kaštieľa. Bude mať jedinečnú možnosť uvidieť najstaršiu mineralogickú zbierku Samuela Bothára, historický herbár Augusta Junkera, vzácnu zbierku motýľov Jana Patočku alebo prvý a jediný exemplár rybára dlhochvostého na Slovensku," doplnila Jaroslava Bobáková, kurátorka výstavy a botanička SSM.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.07.2016
Nové múzeum približuje dejiny obce Divín, jej hradu i okolitého regiónu
Históriu obce a hradu Divín, ako aj dejiny okolitého regiónu v okrese Lučenec približuje novootvorené múzeum, ktoré od polovice júna funguje v priestoroch tamojšieho Zichyovského kaštieľa.
viac
18.10.2017
V stropkovskom kaštieli sprístupnia dve výstavy o erboch a regióne
Krajské múzeum v Prešove – Kaštieľ Stropkov otvára v piatok, 20.10. 2017 o 19. hodine dve nové panelové výstavy so silným edukačným potenciálom.
viac
18.05.2020
O pamätnú bankovku SSM bol záujem, pred múzeom sa aj stanovalo
Približne 200 nula eurových pamätných bankoviek s motívom jednej z expozícií Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici - Matejovho domu, predali v sobotu, len za prvú pol hodinu od spustenia predaja, pracovníci múzea v Thurzovom dome na tamojšom Námestí SNP.
viac
06.06.2020
Kysucké múzeum vystavuje najcennejšie numizmatické exponáty zo svojich zbierok
Kysucké múzeum v Čadci pripravilo novú numizmatickú výstavu s názvom Numizmatika v našich zbierkach. Výstava je inštalovaná v priestoroch kaštieľa v Radoli od 7. 6. do 31. 11. 2020 a ponúka prehliadku najcennejších numizmatických exponátov zo zbierkových fondov Kysuckého múzea v Čadci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %