Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.04.2020 10:45

SZV očakáva úhyn včiel v hodnote okolo 3,6 milióna eur


Snímka zdroj: (tasr).


Slovenský zväz včelárov (SZV) očakáva úhyn včiel v hodnote okolo 3,6 milióna eur. V súčasnosti prebieha monitoring strát včiel za obdobie zimovania 2019/2020.


SZV však už vie teraz povedať, že niektorým včelárom uhynula väčšina včelstva. Uviedol to podpredseda SZV Róbert Chlebo. Momentálne sa analyzujú aj záťažové látky a prítomnosť patogénov zo vzoriek mŕtvych včiel.

Chlebo vysvetľuje, že do sezóny 2018/2019 straty včiel nepresiahli hranicu desať percent, čo je všeobecne akceptovaná hranica úhynu. V sezóne 2018/2019 však zimné straty na Slovensku boli nad desať percent. „Predstavuje to hodnotu mŕtvych včelstiev 3,6 milióna eur a s podobným číslom rátame aj túto jar,” poznamenal Chlebo.

Počas sezóny sa dajú výpadky včelstiev nahradiť vytváraním nových. „Štandardne sa sledujú najmä mimosezónne výpadky včelstiev, ku ktorým dochádza v období od ich poslednej kontroly v septembri a októbri, do obdobia prvých preletov včelstiev vo februári a marci,” približuje Chlebo. Straty včelstva sa monitorujú prostredníctvom štandardizovaných dotazníkov.

Zimné úhyny včelstiev sú podľa Chleba najviac ovplyvnené parazitom klieštik a niektorými genetickými verziami ním prenášaného vírusu. „Na prežívateľnosť včelstiev v hlavnej sezóne zas najviac vplýva nedostatok priebežne kvitnúcej včelej pastvy a znižovanie dlhovekosti včiel, ako aj plodnosti matiek a trúdov, v dôsledku záťažových látok, najmä pesticídov používaných v ochrane rastlín, ale aj na liečenie klieštikovitosti,” hovorí Chlebo. Dodáva, že včelári asi nikdy nebudú schopní odhaliť viacnásobné vzájomné pôsobenie rôznych látok či chorôb.

V súčasnosti je na Slovensku okolo 18 000 včelárov, ktorí obhospodarujú takmer 300.000 včelstiev, uvádza Chlebo. Väčšina z nich patrí do SZV.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.12.2017
Slováci vymysleli prístroj, ktorý ochráni včelstvá pred klieštikom
Frekvenčný ochranný generátor (FOG), ktorý ochráni včelstvá pred ich najväčším škodcom, klieštikom včelím, vyvinula pred nedávnom skupinka výskumníkov, združených okolo spoločnosti Agro Stud Javorie z okresu Zvolen.
viac
13.12.2019
Štadión v Stropkove po týždni zavreli
Len pár dní mohli Stropkovčania využívať starý zimný štadión. V pondelok sa opäť objavila porucha na technológii chladenia plochy, ktorá predstavovala potenciálne bezpečnostné riziko.
viac
10.08.2020
Návrh zákona na ochranu včely by mal slúžiť na rozvoj včelárstva
Návrh zákona na ochranu včely by mal slúžiť na rozvoj včelárstva a ochranu prostredia, v ktorom žije. Uviedli to z tlačového odboru Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
20.10.2020
Návštevnosť jaskýň bola v tomto roku najnižšia za posledných 50 rokov
Návštevnosť jaskýň bola v tomto roku za posledných 50 rokov najnižšia. Hlavným dôvodom je pokles zahraničných návštevníkov, ktorí do vybraných jaskýň viac chodili.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %