Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
07.05.2019 02:55

Svetový rekord bikesharingu v Žiline


Ilustračná snímka


Systém zdieľaných bicyklov BikeKIA v Žiline sa teší mimoriadnej obľube obyvateľov a návštevníkov Žiliny. Dôkazom toho je aj svetový rekord v rámci systémov nextbike v počte prenajatí jedného bicykla počas 24 hodín.


Bikesharing v Žiline je spoločným projektom mesta, Nadácie Kia Motors Slovakia a spoločnosti ARRIVA na Slovensku. Plne funkčný systém bikesharingu je verejnosti v Žiline k dispozícii od 29. marca tohto roka. Od spustenia registrácie 1. februára 2019 do systému služby zdieľaných bicyklov sa prihlásilo prostredníctvom aplikácie alebo webovej stránky viac ako 12,5-tisíc užívateľov a bicykel si počas prvého mesiaca prevádzky požičali približne 49 000-krát. Svetový rekord v rámci systémov nextbike dosiahli v Žiline 26. apríla 2019. V ten deň bol v priebehu 24 hodín prenajatý jeden bicykel až 25-krát.

„Verili sme, že bikesharing bude v Žiline úspešný, no záujem verejnosti prekonal všetky naše očakávania. Tešíme sa zo svetového rekordu, a zároveň pozývame aj ďalších obyvateľov, aby si bezplatné požičanie bicykla vyskúšali,“ povedal Branislav Hadár, správca Nadácie Kia Motors Slovakia.

„Už po prvých dňoch využívania bikesharingu sme zaznamenali neuveriteľné čísla, ktoré prekonali všetky naše očakávania. Systém verejných bicyklov si u nás našiel množstvo fanúšikov, čo ma nesmierne teší, pretože to je tá cesta, ktorou ako mesto chceme kráčať. Našim záujmom je spopularizovať alternatívne formy prepravy a bicykel je jednou z tých najlepších možností. Verím, že nadchádzajúce letné obdobie prinesie ešte viac používateľov a žilinský bikesharing bude lámať rekordy aj naďalej,“ zhodnotil primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Bezplatné požičanie bicykla do jednej hodiny je možné vďaka spolupráci mesta Žilina, Nadácie Kia Motors Slovakia a spoločnosti ARRIVA. Hlavným investorom systému BikeKIA je Nadácia Kia Motors Slovakia, ktorá zakúpila hardvér a softvér vo výške 320 000 eur. Mesto Žilina zabezpečuje prevádzku systému, na ktorú prispieva aj Nadácia Kia Motors Slovakia; mesto taktiež zabezpečilo pozemky na výstavbu infraštruktúry 20 stanovíšť. Spoločnosť ARRIVA dodala plne funkčný a odskúšaný systém a zabezpečuje jeho plynulú prevádzku 24 hodín denne.

„Teší nás mimoriadny záujem o zdieľané bicykle v Žiline a verím, že služba bude v priebehu nasledujúcich teplých mesiacov využívaná rovnako intenzívne,“ povedal László Ivan, generálny riaditeľ spoločností ARRIVA na Slovensku. Podľa jeho slov je ARRIVA pripravená svoje spoľahlivé a funkčné riešenie ponúknuť aj obyvateľom ďalších väčších, ale aj menších miest. „Nami ponúkaný systém je plne funkčný a dokáže sa prispôsobiť potrebám jednotlivých miest na Slovensku.

Príklad Žiliny ukazuje, že vďaka podpore mesta a partnera, akým je Nadácia Kia Motors Slovakia, je možné realizovať úspešný a u obyvateľov obľúbený projekt,“ zdôraznil L. Ivan.

Autor: (ts-arriva)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.03.2019
Rozbicyklujme Žilinu! Koncom marca štartuje žilinský bikesharing
Dlho očakávaný systém zdieľaných bicyklov v Žiline pod značkou BikeKIA bude slúžiť obyvateľom a návštevníkom mesta od piatka 29. marca 2019. Žilinská samospráva slávnostne spustí nový systém o 15-tej hodine na Námestí Andreja Hlinku.
viac
29.03.2019
Po Nitre prevádzkuje ARRIVA plne funkčný systém bikesharingu aj v Žiline
Žilina je po Nitre druhým krajským mestom, v ktorom je od dnešného dňa obyvateľom a návštevníkom mesta k dispozícii plne funkčný systém zdieľaných bicyklov ako doplnok mestskej verejnej dopravy. Bikesharing v Žiline prevádzkuje spoločnosť ARRIVA pod názvom BikeKIA.
viac
04.07.2019
Žilinský bikesharing funguje už tri mesiace a zaznamenáva rekordné výpožičky
Systém zdieľaných bicyklov v Žiline BikeKIA je obyvateľom a verejnosti k dispozícii už od konca marca tohto roku. Za prvé tri mesiace sa bikesharing stal obľúbenou súčasťou verejnej prepravy a zaznamenal prvé rekordy. Cyklisti uskutočnili ku koncu júna takmer 135-tisíc jázd.
viac
02.03.2024
Systém zdieľania bicyklov odštartuje sezónu v polovici marca
Systém zdieľania bicyklov v Žiline odštartuje šiestu sezónu v polovici marca. Podľa Kataríny Gazdíkovej zo žilinskej radnice pribudnú k doterajším 30 stanovištiam bicyklov ďalšie dve virtuálne stanice a zvýši sa aj počet bicyklov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %