Ilustračná snímka, zdroj: skolske.sk
Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo OSN The Food and Agriculture Organization (FAO) oslavuje každoročne 16. október ako Svetový deň výživy. Je to deň vzniku FAO v roku 1945.
Oddelenie podpory zdravia a výchovy k zdraviu RÚVZ BB sa venuje zdravej výžive celoročne prostredníctvom edukačnej činnosti zameranej na správne stravovanie a pitný režim. Aj v tomto roku sa deti predškolského a školského veku budú môcť oboznámiť cez projekty Školský program a Viem čo zjem so zdravou výživou a hygienou potravín. V minulom ročníku sa týmto spôsobom v pôsobnosti banskobystrického RÚVZ vzdelávalo takmer 900 žiakov. „Pri príležitosti Svetového dňa výživy bude Oddelenie podpory zdravia a výchovy k zdraviu realizovať viaceré zdravotno-výchovné aktivity. Napríklad včera a dnes si zamestnanci a študenti 4.ročníka Gymnázia M. Kováča na Fončorde v B. Bystrici mohli dať otestovať v rámci výjazdu Poradne zdravia svoje kardiovaskulárne rizikové faktory biochemické parametre CHOL, GLU, TG a HDL cholesterol, tlak krvi, antropometriu, analýzu tela, meranie CO vo vydychovanom vzduchu. Súčasťou týchto aj ďalších akcií bude aj zisťovanie stravovacích zvyklostí. „ Už 18. októbra sa deti predškolského veku z dvoch tried v MŠ Karpatská budú môcť prostredníctvom Zdravej pyramídy oboznámiť s jednotlivými kategóriami potravín a koľko porcií treba z nich konzumovať, s pitným režimom, ktoré potraviny by sme mali v jedálničku uprednostniť a aký význam majú pre naše zdravie, ale ja s hygienou rúk. Súčasťou bude aj názorná ukážka koľko kociek cukru je v sladených nápojoch a skladkostiach. Získané vedomosti si budú môcť na záver otestovať prostredníctvom Výživovej magnetickej pyramídy a taniera zdravej výživy a omaľovánky s témou Zdravej pyramídy“, priblížila akcie vedúca spomínaného oddelenia MUDr Zora Kľocová Adamčáková.
Téma zdravej výživy bude obsahom edukačnej aktivity pre žiakov 3. a 4. ročníka na ZŠ v Brusne 22. októbra pod názvom „Viete čo si dnes dáte“ rámci Týždňa zdravej výživy. Pre žiakov je pripravená interaktívna hra a pracovné listy na danú tému. Prednáška pre seniorov zapojených v programe Fit Senior na tému Výživa a jej vplyv na seniora sa uskutoční 23. Októbra v priestoroch Komuce na Robotníckej ulici v Banskej Bystrici.
Podľa vyjadrenia MUDr. Kľocovej Adamčákovej zloženie stravy a stravovacie návyky zisťujú aj u klientov, ktorí navštívia základnú poradňu zdravia. V prípade zistenia rizikových faktorov vyplývajúcich z nesprávneho stravovania klientovi odborní pracovníci poradia, ktoré potraviny sú pre neho vhodné a ktoré by mal v jedálničku obmedziť. Poradenstvo v oblasti zdravej výživy v rámci nadstavbovej poradne zdravej výživy poskytujú celoročne.