Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
16.10.2019 03:20

Svetový deň výživy v znamení informácií o tom, čo jeme


Ilustračná snímka, zdroj: skolske.sk


Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo OSN The Food and Agriculture Organization (FAO) oslavuje každoročne 16. október ako Svetový deň výživy. Je to deň vzniku FAO v roku 1945.


Oddelenie podpory zdravia a výchovy k zdraviu RÚVZ BB sa venuje zdravej výžive celoročne prostredníctvom edukačnej činnosti zameranej na správne stravovanie a pitný režim. Aj v tomto roku sa deti predškolského a školského veku budú môcť oboznámiť cez projekty Školský program a Viem čo zjem so zdravou výživou a hygienou potravín. V minulom ročníku sa týmto spôsobom v pôsobnosti banskobystrického RÚVZ vzdelávalo takmer 900 žiakov. „Pri príležitosti Svetového dňa výživy bude Oddelenie podpory zdravia a výchovy k zdraviu realizovať viaceré zdravotno-výchovné aktivity. Napríklad včera a dnes si zamestnanci a študenti 4.ročníka Gymnázia M. Kováča na Fončorde v B. Bystrici mohli dať otestovať v rámci výjazdu Poradne zdravia svoje kardiovaskulárne rizikové faktory biochemické parametre CHOL, GLU, TG a HDL cholesterol, tlak krvi, antropometriu, analýzu tela, meranie CO vo vydychovanom vzduchu. Súčasťou týchto aj ďalších akcií bude aj zisťovanie stravovacích zvyklostí. „ Už 18. októbra sa deti predškolského veku z dvoch tried v MŠ Karpatská budú môcť prostredníctvom Zdravej pyramídy oboznámiť s jednotlivými kategóriami potravín a koľko porcií treba z nich konzumovať, s pitným režimom, ktoré potraviny by sme mali v jedálničku uprednostniť a aký význam majú pre naše zdravie, ale ja s hygienou rúk. Súčasťou bude aj názorná ukážka koľko kociek cukru je v sladených nápojoch a skladkostiach. Získané vedomosti si budú môcť na záver otestovať prostredníctvom Výživovej magnetickej pyramídy a taniera zdravej výživy a omaľovánky s témou Zdravej pyramídy“, priblížila akcie vedúca spomínaného oddelenia MUDr Zora Kľocová Adamčáková.

Téma zdravej výživy bude obsahom edukačnej aktivity pre žiakov 3. a 4. ročníka na ZŠ v Brusne 22. októbra pod názvom „Viete čo si dnes dáte“  rámci Týždňa zdravej výživy. Pre žiakov je pripravená interaktívna hra a pracovné listy na danú tému. Prednáška pre seniorov zapojených v programe Fit Senior na tému Výživa a jej vplyv na seniora sa uskutoční 23. Októbra v priestoroch Komuce na Robotníckej ulici v Banskej Bystrici.

Podľa vyjadrenia MUDr. Kľocovej Adamčákovej zloženie stravy a stravovacie návyky zisťujú aj u klientov, ktorí navštívia základnú poradňu zdravia. V prípade zistenia rizikových faktorov vyplývajúcich z nesprávneho stravovania klientovi odborní pracovníci poradia, ktoré potraviny sú pre neho vhodné a ktoré by mal v jedálničku obmedziť. Poradenstvo v oblasti zdravej výživy v rámci nadstavbovej poradne zdravej výživy poskytujú celoročne.

Autor: (ts-RÚVZ BB)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.10.2016
Svetový deň zvierat v Košiciach
Sprevádzajú nás od nášho počiatku, pomáhajú nám a slúžia. Je na čase im to vrátiť. V nedeľu bude v Košiciach akcia pri príležitosti Svetového dňa zvierat: Nájdite sa!... so zvieratkom z útulku.
viac
15.03.2018
Tohtoročný Svetový deň vody na tému Príroda pre vodu
Príroda pre vodu – to je tohtoročná téma Svetového dňa vody (World Water Day) ktorá skúma, ako môžeme využiť prírodu na prekonanie nových výziev 21. storočia. Škody na životnom prostredí spolu s klimatickými zmenami spôsobujú vodné krízy, ktoré vidíme na celom svete.
viac
04.04.2020
V školských jedálňach sa bude môcť pripravovať jedlo pre seniorov
V školských jedálňach sa bude môcť pripravovať jedlo pre seniorov a sociálne znevýhodnené deti, zamestnanci kuchýň však budú musieť dodržiavať prísne hygienické opatrenia.
viac
27.09.2022
B. Bystrica a Brezno pripravili v deň cestovného ruchu rôzne aktivity
Svetový deň cestovného ruchu si v utorok (27. 9.) už tradične pripomenie aj Banská Bystrica. Návštevníci Stredoslovenského múzea, Stredoslovenskej galérie, Thurzo - Fugger zážitkovej expozície a Hodinovej veže zaplatia v tento deň polovičnú cenu vstupného.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %